Meer inzicht in waterplanten op Markermeer en Randmeren

Tot stilstand komen in de waterplanten, of taaie stengels in de schroef. Veel watersporters op de Randmeren en het Markermeer hebben er last van. De nieuwe website Waterplanten.nu geeft de waterrecreant een duidelijk beeld van waar zonder overlast gevaren kan worden. Ria Braam, directeur Gastvrije Randmeren, geeft uitleg.

Hoe groot is het probleem?
,,De ergernis is best groot. Het is echt belangrijk voor toeristische aantrekkingskracht dat er lekker gevaren kan worden. Maar waterplanten, en dan met name fonteinkruid, maken dat al enige jaren op delen van het zuidelijk IJsselmeergebied en de Randmeren onmogelijk. Vandaar dat we met veel partijen deze website hebben ontwikkeld. Met bijvoorbeeld Hiswa-Recron, het Watersportverbond, alle havens en Waterrecreatie Nederland proberen we nu zoveel mogelijk watersporters te laten weten dat dit een mooie oplossing is.

Hoe werkt de website
,,Door op internet naar Waterplanten.nu te gaan zie je meteen waar geen waterplanten groeien. Je kan ook zien waar er recent is gemaaid en er dus gemakkelijker gevaren kan worden. Alles wordt dagelijks geactualiseerd. Dat gebeurt op basis van waarnemingen, maar ook op basis van modellen. Het is de bedoeling om de website nog verdere te verbeteren en te verfijnen. Vorig jaar heeft een testpanel proefgedraaid en we zijn nu zover om hem voor iedereen open te stellen.’’

Kan ik waterplanten ook melden?
,,Daar hebben we ooit de app waterplantmelder voor ontwikkeld. Maar achteraf melden heeft een ander doel. Met Waterplanten.nu willen we de varende recreant inzicht te geven. Zelfs wanneer je even geen contact met internet hebt zie je nog steeds de meest up-to-date situatie.’’

Kijk hier voor meer info op waterplanten.nu

EOC
BBZ