Chartervaart werkt aan herstel: “Het was nog nooit zo druk”

De coronatijd was voor veel charterschippers een drama. Nu kan er weer gewoon worden gevaren. Opsteker: het lijkt alsof de Nederlandse consument het varen eindelijk heeft ontdekt.

De binnenlandse markt, die de chartervaart jarenlang probeerde te bereiken, heeft door corona zelf de charmes van het zeilen met historische schepen ontdekt. Veel schippers vullen elk loos uurtje op met gasten op het water voor dagtochten, de Duitse groepen zijn ook weer terug. De schippers hebben ondanks corona hun netwerk in stand weten te houden. Directeur Paul van Ommen van BBZ, de vereniging van de beroepschartervaart, zegt: “Ik kom net van de telefoon met een charterschipper, die zegt dat ze het nog nooit zo druk heeft gehad. Voor de komende twee maanden is er geen dag vrij.”

We klimmen uit het dal, maar de achterstand is niet weg Hij weet niet exact hoe groot de schade is die door de corona is opgelopen. Veel schippers hebben flink ingeteerd op hun reserves. “We gaan nu kijken hoe groot de investeringen zijn die op de schippers afkomen. Het lijkt erop dat er meer voor nodig is dan de branche heeft door corona. Het gaat bijvoorbeeld om vlakreparaties, zowel bij de zee- als de binnenvloot. De schepen zijn natuurlijk vaak al op leeftijd. We klimmen uit het dal, maar de achterstand is niet weg.”

Lees het uitgebreide artikel van Evert Bruinekool op de bron: papieren of digitale Binnenvaartkrant pag 16/17

Of lees het artikel hier op de site van Binnenvaartkrant

Foto: Start van het seizoen 2022: de Pieperrace, © Sarah Stofbergen-Mergeay

EOC
BBZ