‘Om te verduurzamen moet je anders gaan varen’

Verduurzaming van de chartervaart is goed mogelijk, maar dan moeten schippers wel anders naar hun energiegebruik gaan kijken. Dat is kortweg de boodschap van Jorrit Jouwsma, die met zijn bedrijf De Duurzame Oplossing (DDOP) particulieren en bedrijven begeleidt bij verduurzaming van hun energiesystemen. Jouwsma is zelf eigenaar van twee schepen: de tweemastklipper Deinemeid, waarmee hij in wedstrijden hoge ogen gooit en de volledig duurzame Katwijker De Vooruitgang, die is ingericht als varende vergaderzaal voor kleine groepen.

Uitgangspunt
Het succes van zijn bedrijf dankt hij aan het denken in systemen, verklaart Jouwsma. ‘Om te verduurzamen moet je je richten op minimaal de komende 15, 20 jaar. En naar de rest van je schip kijken. Misschien is isoleren en je dieselketel vervangen door een warmtepomp wel veel belangrijker dan een andere voortstuwing. Het totaal van oplossingen en de lange termijn moeten het uitgangspunt zijn, daarbinnen maak je keuzes. Dat gebeurt nu veel te weinig en eerlijk is eerlijk, de financieringsmogelijkheden zijn daar ook niet op ingericht. Voor de Vooruitgang kon ik alleen subsidie krijgen voor het elektrificeren van de hoofdmotor als ik kon aantonen dat ik het accupakket in zeven jaar kon terugverdienen. Dat lukt mij pas in 15 jaar, maar daarna maak ik nog zeker 25 jaar winst, want zo lang gaat het mee. Die subsidie zou dus goed zijn besteed, maar is niet aangepast op duurzame oplossingen.’ Toch maakte Jouwsma De Vooruitgang helemaal elektrisch. Dat brengt concessies met zich mee, en die vormen dan ook de kern van zijn betoog.

Kruideniers
‘Het gemiddelde zeilcharterschip gebruikt de motor helemaal niet veel. Per reis staat hij, als het goed is, alleen aan bij het in- en uitvaren van havens, bruggen en sluizen, de rest zeil je. Een Stage V-motor kan dus helemaal niet uit voor een zeilschip. Dat kan alleen bij continugebruik, zoals in de rest van de binnenvaart. En bij extensief gebruik levert Stage V ook nauwelijks emissiewinst op. Maar veel schippers willen graag óók veel op de motor kunnen varen. En dan ook nog hard en ver, als het kan. En dan wordt verduurzamen meteen een stuk lastiger.’ De gemiddelde charterondernemer wil teveel, wil Jouwsma maar zeggen.

Lees het gehele artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

BBZ
EOC