Schoener Eleonora E zinkt na aanvaring in haven

De schoener Eleonor E werd in Port Tárraco, Spanje aangevaren door een Supply Vessel terwijl het aan de kade lag afgemeerd. Binnen dertig minuten na de aanvaring zonk het schip. Er raakte niemand gewond. Het supply vessel ‘Punta Mayor’ voer achteruit toen haar koppelingen blokkeerden en het schip niet meer kon stoppen. De kapitein liet nog beide hoofdmotoren uitzetten en twee ankers vallen, maar kon de aanvaring niet meer voorkomen. De Eleonora E werd net achter het midden geraakt waardoor het schip vol liep en zonk.

De Eleonora E was de vroegere Eleonora, in 2000 gebouwd in Nederland door Ed Kastelein naar een ontwerp van Nathanael G. Herreshoff. Kastelein was met de Eleonora één van de eerste die een dergelijke schoener naar een oud ontwerp liet bouwen en ermee ging charteren in onder meer de Middellandse Zee. Het is het ontwerp van de Westward uit 1905. In 1910 won de Westwardwon de Westward alle wedstrijden in Duitse wateren en acht van de negen wedstrijden in Engelse wateren. Kapitein was toen de legendarische Charlie Barr. Het schip was 49,5 meter lang en voer de laatste jaren onder Engelse vlag.

Na de bouw van de Eleonora werden verschillende grote klassieke jachten opnieuw gebouwd: Elena, Germania, Atlantic (ook door Ed Kastelein), Naema, Wolfhound, Ingomar en andere. 


BBZ
EOC