Charterschip Pallieter strandt kort op de dijk bij Harlingen

HARLINGEN- Het charterschip ‘Pallieter’ met 14 opvarenden is op tweede pinksterdag 6 juni op de zeedijk ten noorden van Harlingen gestrand. Het zeilschip was vanwege motorstoring voor anker gegaan in het Kimstergat. De startmotor weigerde dienst.

Door de harde wind (Zuidwest 6 tot 7) en golfslag begon het anker te krabben waardoor het schip naar het Noorden en de zeedijk dreef.

Schipper Remy de Boer vroeg om assistentie via het Kustwachtcentrum in Den Helder. Reddingboten van KNRM-station Harlingen en de ‘Skua’ van Rederij Noordgat voeren daarop uit om te helpen. De tjalk kon door de Skua van de dijk getrokken worden waardoor verdere schade werd voorkomen. Het schip werd vervolgens veilig afgemeerd in de haven van Harlingen. De schade bleef beperkt tot een kapotte zwaardtalie, en dit kwam mede door de snelle actie van de reddingsdiensten KNRM en Rederij Noordgat. Het schip heeft er nog geen 15 minuten gelegen, vertelde schipper Remy de Boer. Het schip lag met zijn zwaard op de stenen, en hij heeft waarschijnlijk geen schade aan de schroef. De startmotor wordt zo snel mogelijk nagekeken en het schip wordt nog op verdere schade geïnspecteerd.

Kijk voor verschillende foto’s van de actie op Scannernet

Foto: Hajo Olij van de Fotoboot

EOC
BBZ