Interview met Ton Lemmers op Zeilhelden

Ton Lemmers (1942) is één van de eerste schippers die met betalende gasten over IJsselmeer en Noordzee zeilde, misschien ook wel een van de laatsten. Ton heeft altijd met hart en ziel gevaren maar ziet het einde van de chartervloot naderen. “Je moet heel veel van je schip en van je gasten houden om door te gaan.”

De opeenstapeling van regels van de afgelopen decennia zit hem echt dwars: “Weet je wel wat ik allemaal moet doen om 1 minuut te varen? Begrijp mij niet verkeerd, zwemvesten voor iedereen, hoge reling in het gangboord, de maatregelen om de schepen brandveiliger te maken. Ik zou niet meer zonder willen. Je bent het qua veiligheid ook naar je gasten verplicht. Maar op een oud schip kan je niet zomaar de regels van nieuwe schepen toepassen, al wordt er wel zo naar gekeken.”

Ton was misschien 10 toen hij dobberend voor de kust van Durgerdam het schip zag dat hij later zelf zou kopen, verbouwen en schipperen. De Stella Maris, een vrachtschip dat rapen (eetbare knollen) vervoerde. Groentejager was de naam voor het type schip want ze vervoerden groenten, moesten snel op hun bestemming zijn (daarom jager) omdat anders de handelswaar zou bederven.

Voorafgaand aan de Stella Maris waren er meerdere schepen waar Ton op heeft gevaren en wat belangrijker is, die hij heeft getuigd. Dus van vrachtvaarder met een motor naar zeilschip omgebouwd. “Vroeger moest je zelf je schip zeilend maken. Je kwam elkaar tegen bij de zoektocht naar goed materiaal. Dat zelf doen gaf een kick, dat is allang niet meer zo.”

Het scheepstimmervak heeft hij geleerd bij De Vries Lentsch en dat kon hij meteen in praktijk brengen op zijn eerste schip de tjalk Noordvaarder. Veel toekomst zag Ton niet op de werf en omdat hij ook een nogal sportieve kanovaarder was kreeg hij het advies om fysiotherapie te gaan studeren. Dat bracht hem op de revalidatie-afdeling van het Burgerziekenhuis in Amsterdam. Lang duurde dat niet. Al snel werd hij betrokken bij de bouw van de Lutgerdina, het schip dat nu nog steeds in de vaart is voor zeiltochten met mensen met een handicap of beperking.

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilhelden

Afbeelding: de Stelle Maris van Ton Lemmers in een Klipperrace, foto: Hajo Olij van deFotoboot

BBZ
EOC