Terschelling onder de indruk van dodelijk ongeluk op charterschip

Het dodelijke ongeluk op charterschip Wilhelmina heeft veel indruk gemaakt op Terschelling. Dat zegt burgemeester Caroline van de Pol van het Waddeneiland. Bij het ongeluk kwam vrijdagochtend een 79-jarige man om het leven en een vrouw raakte zwaar gewond. Het schip was onderweg van Terschelling naar Ameland. De giek van de tweemaster kwam los en viel bovenop de twee slachtoffers. In totaal waren er 21 mensen aan boord, onder wie 2 bemanningsleden. Na het ongeluk is het schip teruggebracht naar Terschelling.

“In en in triest”, vat Van de Pol het drama samen. “Het waren mensen die gewoon heerlijk een weekend aan zeilen waren. Die een prachtig schip met elkaar hadden afgehuurd en van Terschelling naar Ameland zouden varen. Het is uitermate verdrietig.” De burgemeester heeft met de opvarenden en de schipper gesproken, en ook met de politie en de recherche. “Aandoenlijk. Ik kan er niets anders van maken. Men was zo ontzettend geraakt.”

Na onderzoek is het schip weer vrij gegeven
In de haven van Terschelling heeft de politie onderzoek gedaan op het schip. Er is gekeken naar de staat van onderhoud van het schip en of er fouten gemaakt zijn door de bemanning, vertelt politiewoordvoerder Dennis Janus. Ook is er met getuigen gesproken. Daarna is het schip vrijgegeven en gaat het naar de thuishaven Harlingen voor verder onderzoek door de Inspectie Leefomgeving en Transport, die ook de keuring van dit soort schepen doet.

Janus kan niet zeggen hoe lang dat onderzoek zal duren. “En als er geen verwijtbare schuld is, maar echt puur een ongeluk, dan is voor ons ook de kous af”, zegt Janus. “Hoe triest dit ook is voor de vrouw die gewond is geraakt en het dodelijk slachtoffer.”

De meeste gasten kenden elkaar vooraf niet, maar het is wel een hele warme club met elkaar geworden. Om de groep bij de staan, voer de KNRM vrijdag mensen van Slachtofferhulp over, aldus de burgemeester. Zaterdagochtend is het gezelschap op de historische tweemaster teruggevaren van Terschelling naar Harlingen, de thuishaven van de Wilhelmina. Dit gebeurde op de motor.

Op zondagmiddag werd de gewonde vrouw uit het UMCG ontslagen en is ze weer thuis.

Lees het gehele artikel op de bron: Omroep Friesland, met een video reportage

Afbeelding: schermafbeelding van video Omroep Friesland

BBZ
EOC