Dode en zwaar gewonde na ongeluk op de klipper Wilhelmina

27 mei – Vanmorgen rond 8 uur is er een ongeluk gebeurd aan boord van de Wilhelmina, waarbij een 79 jarige man is overleden. Een vrouwelijke passagier raakte zwaar gewond en is met een trauma helikopter naar een ziekenhuis in Groningen gebracht. Het ongeluk gebeurde tijdens het zeilen, nadat het schip de haven van Terschelling had verlaten. Door onbekende oorzaak is er iets losgeraakt waardoor de giek naar beneden viel op enkele opvarenden.

Route van de Wilhelmina,
© Marine Traffic

Het schip was met 19 individuele gasten en twee bemanningsleden onderweg richting Ameland en was circa 2 mijl van de haven van Terschelling. Het is onmiddellijk naar de haven van Terschelling teruggekeerd, geassisteerd door de KNRM. Daar stonden de hulpdiensten inmiddels klaar. Het schip is daar volgens procedure vastgehouden voor uitvoerig onderzoek door een forensisch onderzoeksteam. Hoe de giek kon loskomen, moet worden onderzocht. De politie heeft laten weten dat ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een onderzoek zal gaan doen.

De 129 jaar oude Wilhelmina vaart vanuit Harlingen. Binnen de vloot van charterschepen staat het schip bekend als zeer goed onderhouden. Eigenaresse Harriët Stalman gaf geen commentaar op de gebeurtenis.

BBZ
EOC