Werk aan sluizen Den Oever opnieuw aanbesteed

Bouwconsortium Levvel zal niet langer de bestaande spuisluizen bij Den Oever en Kornwerderzand renoveren. Rijkswaterstaat zet de klus opnieuw in de markt. Dat schrijft minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Wanneer de vernieuwing van de sluizen klaar is, wordt ’de komende tijd uitgewerkt’, zegt hij.

Het besluit om de spuisluizen uit de opdracht bij Levvel − met daarin BAM en Van Oord − weg te halen, is onderdeel van een reeks nieuwe afspraken die opdrachtgever Rijkswaterstaat met de bouwers heeft gemaakt. Beide partijen zijn al een paar jaar in discussie over de vraag wie de meerkosten moet dragen voor de cruciale rekenfout die aan het licht kwam toen het Afsluitdijkproject net van start ging. Sluisdeuren bleken niet bestand tegen de hoge en krachtige golven vanaf de IJsselmeerkant.

‘Onlangs ondekt’
Er was een rekenfout gemaakt van 30 cm in de waterhoogte van het IJsselmeer. Vrijdag meldde de Volkskrant dat de rekenfout die al die extra kosten veroorzaakte, al in mei 2018 bij Rijkswaterstaat bekend was. Toch zei minister Cora van Nieuwenhuizen in juni 2019, ruim een jaar later, tegen de Kamer dat de fout ‘onlangs’ was ontdekt.

De kater van de vernieuwing van de Afsluitdijk − volgende week bestaat hij 90 jaar − is groot voor Rijkswaterstaat. Het totale budget voor het project om de Afsluitdijk te renoveren loopt op met 221 miljoen en komt daarmee uit op iets meer dan 2 miljard euro.

Bouwvertragingen op de Afsluitdijk zijn niet allemaal direct te herleiden naar de rekenblunder. Zo loopt de aanleg van een andere sluis − de nieuwe keersluis bij Kornwerderzand − vertraging op omdat de bouw van de sluisdelen meer tijd kost. De sluis aan de Waddenzeekant moet bescherming bieden tegen extreem hoogwater. Eris besloten om de tweede helft van dit werk uit te voeren buiten het recreatieseizoen.

EOC
BBZ