SAILCARGO koopt de Vega voor zeilend vracht varen langs de Amerikaanse kust

SAILCARGO heeft de klassieke Zweedse vrachtschoener Vega gekocht om zeilend mee vracht te gaan varen. Het houten schip is in 1909 in Zweden gebouwd en heeft de laatste jaren als Sailtraining ship gevaren met passagiers. Het schip heeft een ruim van zo’n 148 kubieke meter en kan daarmee 82 ton koffiebonen vervoeren. SAILCARGO werkt daarnaast in Costa Rica aan de bouw van de houten schoener CEIBA die ook ingezet zal worden voor zeilend vervoer van diverse vrachten langs de Amerikaanse kust.

De bouw van de Ceiba heeft al klanten opgeleverd die liever vandaag dan morgen beginnen met CO2 neutraal vrachtvervoer. Door de aankoop van de Vega kan SAILCARGO hen bedienen, de eerste vrachten zijn dan ook al geboekt. Vega zal binnenkort worden overgevaren naar de Caribic, waar het schip zal worden aangepast voor de vrachtvaart. Nog dit jaar zal het gaan varen tussen Colombia en New Jersey.

Het typisch Scandinavische vrachtschoenerontwerp met de driemast topzeilschoener tuigage is de inspiratie voor zowel Ceiba als Vega, vanwege de zeilefficiëntie en het laadvermogen. Door deze bouwstijl en tuigage kunnen beide schepen bij lichte wind varen en gemakkelijk manoeuvreren onder alle weersomstandigheden.

Vega kan worden gevaren met een bemanning van 14 met daarnaast een capaciteit voor vier passagiers.

Kijk hier voor meer info over de Vega bij SAILCARGO