Replicaschip de Witte Swaen kan mogelijk niet varen met de Tall Ships Races

Het is onzeker of de Witte Swaen wel mee kan doen aan de Tall Ships Races Harlingen. Het pronkstuk van Harlingen heeft nog niet de juiste certificaten om op binnenwater te kunnen varen.

Wetgeving omtrent ’traditionele’ schepen ligt bijzonder complex. Momenteel zit de bemanning met de handen in het haar of het allemaal wel doorgaat. Ze wachten nog altijd op een certificaat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Momenteel is er normaliter geen protocol voor historische schepen die op binnenwateren willen varen. Het ligt bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om regels op te stellen. Voor een replica is er een bijzonder hoofdstuk 24 van ES-TRIN, maar daarin moet duidelijk gemaakt worden hoe veiligheid toch geborgd is wanneer er niet aan bestaande regels wordt voldaan.

De Witte Swaen is een replica van het 16de-eeuwse schip waarmee Willem Barentsz naar Nova Zembla voer. En juist het feit dat de Witte Swaen gebouwd is met 16de-eeuwse technieken, levert nogal wat wettelijke problemen op. “Het gaat lastig worden. Technisch gezien is het schip klaar. Het is een zeeschip, maar we moeten voldoen aan de reglementen voor grotere binnenvaartschepen. En dat zijn hele andere eisen dan een 16de-eeuws zeilschip”, vertelt bouwmeester Gerald de Weerdt.

Het roer is bijvoorbeeld niet opgenomen in de reglementen. “Wij hebben een handbewogen roer, dat wordt doorgeleid door een kolderstok. Het is geen rond roer, maar een helmstok waar bovenop nog een stok zit waarmee je de helm beweegt. In de 16de, 17de eeuw hadden alle schepen dat. Maar dat zit wat binnen het schip gebouwd. De roerganger heeft daarbij geen volledig vrij zicht, hij staat onder een kleine overkapping. Maar in de moderne regels staat dat de stuurman vrij zicht moeten hebben.”

Lees het gehele artikel met audio interview op de bron: Omroep Friesland

Afbeelding: DeBarentsz.nl

BBZ
EOC