Oesterfabriek in oude loodskantoor op Terschelling

Totale oesterbeleving wordt een nieuwe activiteit op Terschelling. Ondernemer Werner Zuurman mag een voormalig loodskantoor in de haven van West-Terschelling ombouwen tot een oesterfabriek. Dat werd donderdagavond duidelijk in een commissievergadering. Officieel moet de benodigde bestemmingswijze over twee weken nog worden afgehamerd.

De plannen voor vestiging in het markante loodskantoor bijna recht tegenover de afmeerplaats van de veerboot kwamen in maart 2021 al naar buiten , maar de gemeente nam veel tijd voor een zorgvuldige afwikkeling van de ruimtelijke procedure. Zo is het de bedoeling dat in De Oesterfabriek niet alleen wilde oesters door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden verpakt, maar dat ze ook op die plek kunnen worden verkocht en genuttigd.

Om de fabriek met horeca- en detailhandelfunctie renderend te maken, komt er op de eerste verdieping één recreatie-appartement. ,,Dat hoort er echt bij. Je kijkt daar over het wad, waar je later heen gaat voor de oesters. Dat moet een superbeleving zijn”, zegt Zuurman. Hij is één van de veertien oesterrapers die in 2017 een vergunning voor het rapen heeft gekregen voor tien jaar. Zuurman heeft al een boot voor het rapen en heeft een tweede boot in aanbouw voor excursies met tien mensen. ,,Die mogen ter plekke een oester proeven, maar beslist niet zelf rapen. Dat is een misverstand, ik ben de raper.”

Lees het gehele artikel op de bron: LC, alleen voor abonnees

Of kijk hier voor de Oesterfabriek

Afbeelding: Oesterfabriek

EOC
BBZ