Oceanbird car carrier verandert vleugelontwerp

De ingenieurs van Oceanbird hebben wijzigingen aangebracht in het vleugelontwerp van hun emissiearme car carrier-concept. Het is nu half zo groot, maar levert dezelfde prestaties als het vorige ontwerp. En in plaats van een telescopische oplossing om het schip onder bruggen door te laten en het vermogen te verminderen bij slecht weer, kan de nieuwe vleugel worden opgevouwen en gekanteld.

Het Oceanbird-autotransportconcept begon als een visie om emissievrije transport te realiseren. In juli 2021 werd een fiftyfifty joint venture tussen Wallenius en Alfa Laval opgericht om het schip te realiseren. AlfaWall Oceanbird zal zich richten op de ontwikkeling en realisatie van technologie voor volledig windaangedreven voortstuwing van schepen. Het doel is dat het schip de uitstoot met negentig procent vermindert ten opzichte van een conventioneel schip.

De vleugels van het schip bestaan ​​uit een kern en een flap, waardoor de aerodynamica wordt geoptimaliseerd. Het kleinere formaat zorgt voor een kleinere voetafdruk: zowel voor het milieu als ruimte aan dek.

‘Het vleugelzeil met twee segmenten is aerodynamisch geoptimaliseerd en biedt een hoog voortstuwingsvermogen in verhouding tot het vleugeloppervlak’, legt Mikael Razola, technisch directeur Oceanbird, uit. ‘Het kleinere segment vouwt in het andere voordat het hele vleugelzeil wordt gekanteld, en vraagt ​​daarom minder ruimte aan dek als het niet wordt gebruikt.’

De bedoeling is nu dat het schip in 2026 te water gaat. In een eerder bericht werd gesproken over 2025.

Lees het gehele artikel op de bron: SWZ Maritime