Josefien is klaar voor seizoen vol avonturen

Hotelschip Josefien heeft in Leeuwarden aan de Harlingertrekvaart haar thuishaven. Kijk ze daar eens liggen in de Harlingertrekvaart. Klaar voor een seizoen vol wateravonturen. Een blaf verwelkomt de bezoeker en een paar tellen later staan schippers Maarten Mannaerts en Simone Kippers aan dek.

Nauwelijks een maand mogen deze dertigers zich eigenaar noemen van het hotelschip Josefien. Toch merk je aan alles dat het nu al ‘business as usual’ is. Niet gek als je bedenkt dat de twee waterliefhebbers jaren als schippers op de bruine vloot voeren. Daar aan boord van zo’n historisch schip bloeide de liefde op. Voor elkaar, want de liefde voor het Wad en een varend bestaan was er al. Sinds een paar jaar zijn Kippers en Mannaerts getrouwd.

En nu is het stel dus ook zakenpartners. ‘We kunnen nu echt niet meer uit elkaar’, grapt Mannaerts. Na jaren voor anderen te hebben gevaren wilden de twee nu echt het roer in eigen handen nemen. Niet op een historisch schip, maar op een hotelschip. Meer flexibiliteit en andere doelgroepen, leggen de twee uit. ‘Ons vaargebied is nu drie keer zo groot. Met dit schip kunnen we net zo makkelijk Nederland doorvaren als gewoon droogvallen op het Wad.’ Over een paar dagen gaat de eerste reis van start. Een groep Canadezen 14 dagen door Nederland varen. ‘Wij hebben een diepgang van een meter. We kunnen eigenlijk overal heen.’

Lowlands
Aan boord zijn 11 hutten die in totaal ruimte bieden aan 22 passagiers. Elke hut heeft een eigen douche en wc. ‘Daarmee mikken we op een ander publiek dan de bruine vloot doet. Zo liggen we als hotelschip bij Lowlands deze zomer, mar ook op Terschelling met Oerol. Recent lagen we bij een werf waar een superjacht werd afgebouwd, en sliepen er medewerkers van de werf op ons schip.’ ‘We varen de Josefien net zo makkelijk naar Zeeland om daar dienst te doen als locatie voor een huwelijk.’

Rabobank
De Rabobank financierde het schip. Juist omdat het echtpaar veel ervaring heeft en een puik businessplan schreef, kwam de financiering snel tot stand. ‘Er hoefde niets aan te gebeuren. Er zaten zelfs nog wat boekingen op.’ Volgens de verse schipper-eigenaars is er met een hotelschip als Josefien meer rendement te halen dan met een schip uit de bruine vloot. Ook biedt de Josefien een andersoortige ervaring. ‘Als het slecht weer is, krijg je bij ons nog volop mee dat je op het water zit. Bij een schip uit de bruine vloot, zit je in de romp van het schip.’

Lees het gehele artikel van EOC in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor leden

BBZ
EOC