Duurzame rederij lanceert vaarschema 2022

Rederij EcoClipper heeft het vaarschema voor dit jaar bekend gemaakt van het het zeilend vrachtschip: De Tukker. Van Portugal via Engeland naar Frankrijk, Belgie en Nederland vaart het schip vanaf 15 augustus. De Tukker is de eerste in een vloot van zeilschepen die vrijwel emissie vrij vracht en passagiers gaat vervoeren met de wind als belangrijkste voortstuwingsbron. Het vaarschema richt zich op zeilreizen op de Noordzee, het Engelse kanaal en de Golf van Biskaje.

De route omvat enkele van de belangrijkste internationale scheepvaart havens zoals Amsterdam, Londen, Porto en Antwerpen. De Tukker, met een lengte van 40 meter en een geringe diepgang van 2,4 meter, zal ook lokale havens kunnen bereiken zoals La Rochelle in Frankrijk en Penzance in Engeland. De Tukker heeft 60 kubieke meter laadruimte en kan maximaal 70 ton lading vervoeren. Naast vracht is er plaats voor 12 betalende passagiers, die worden uitgenodigd om actief mee te varen op het schip maar ook van harte welkom zijn om alleen van de unieke reiservaring te genieten.

Onderhoud en uitrusting
Op dit moment wordt er onderhoud en restauratie werkzaamheden verricht aan het schip bij Talsma scheepswerf, te Franeker. Er wordt ook een verlengde kiel geplaatst, waardoor de stabiliteit van het schip wordt vergroot. Tevens wordt er onderzoek gedaan naar het installeren van een schroefasgenerator en zonnepanelen op het dekhuis, die voldoende elektriciteit genereren voor het gebruik van de verlichting en navigatie-instrumenten aan boord, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen verder wordt verminderd

EcoClipper is in gesprek met toekomstige partners zoals de scheepsmakelaar New Dawn Traders, boekingskantoor voor zeilvakanties, Classic Sailing en duurzame veerdienst FairFerry. Ook het internationaal bekende zeilvrachtbedrijf Fairtransport en de Britse makelaars Shipped by Sail en Raybel Charters zijn benaderd voor samenwerking.

Kijk hier voor het vaarschema van de Tukker