Zeilschip Lutgerdina vaart na twee jaar stilliggen weer uit

Ze mogen weer. De tweemastklipper Lutgerdina gaat op 29 april weer het water op voor mensen met een beperking. Dat is maar goed ook. Want twee jaar lang heeft het historische zeilschip door corona stilgelegen.

Het waren onzekere tijden. De Lutgerdina – een tweemastklipper die ruimte biedt voor twintig gasten – lag zo’n twee jaar stil. Ook zag stichting SailWise haar inkomsten verdampen door corona. De stichting is dan ook verheugd om weer het water op te gaan. “We kunnen niet wachten en staan te springen. Het heeft lang genoeg geduurd”, vindt Renee van Woerkom. “Ik kijk enorm uit naar het moment dat het startschot wordt gegeven, dat hij het water weer raakt.”

Want de tweemastklipper lag bij watersporteiland Robinson Crusoe in Loosdrecht, waar ze tijdens corona dienst heeft gedaan als slaapschip. “Maar daarvoor is hij niet bedoeld. Dus we zijn dankbaar dat we weer mooie tochtjes kunnen maken.”

Vaarklaar maken
Maar voordat de zeilen weer gehesen mogen worden, was het schip toe aan een flinke werfbeurt, uitbreiding en keuring. Zo zijn de gangboorden verbreed, is er een lift naar benedendeks en zijn de hutten en badkamers op het schip aangepast.

“Want ons doel is om echt iedereen mee te laten doen, ongeacht iemands beperking. Dat ze ervaren dat ze fysiek en mentaal meer aankunnen dan ze denken”, legt Van Woerkom uit. “Zo kan iemand in een rolstoel de zeilen en lieren bedienen, zijn er reliëfkaarten en audiokompassen aan boord voor mensen die slechtziend of blind zijn. Ook kan iemand zonder armen of handen het schip met een joystick besturen.”

Lees het gehele artikel op de bron: NHNieuws

Afbeelding: SailWise

EOC
BBZ