Korte opleiding voor rondvaartschipper

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil dat schippers van open rondvaartboten met meer dan 12 passagiers niet meer met alleen een klein vaarbewijs op zak varen. Die wetgeving zal naar verwachting ingesteld worden in 2024. Dat betekent dat er nog vele honderden mensen zijn die daarvoor een beroepskwalificatie schipper moeten halen. Maar er is een oplossing voor, en dat is de speciale rondvaartopleiding. Weekblad Schuttevaer mag komen kijken tijdens een eindexamen voor een rondvaartdiploma en krijgen uitleg van Arjen Bergijk, oprichter van Vaarplezier.

Vaarplezier is een van de aanbieders van opleidingen voor kleine vaarbewijzen, maar heeft het steeds drukker met de speciale rondvaartopleiding. Bergijk: ‘Formeel heet het de vrijstelling vaarbevoegdheid groot vaarbewijs beperkt vaargebied. Maar dat is een beetje een lange naam, dus we noemen het simpelweg het rondvaartdiploma.’ Het rondvaartdiploma wordt getoetst en uitgereikt door het CBR.

In plaats van 720 vaardagen bikken en het dekdweilen, om vervolgens verhalenverteller te worden achter de microfoon van een Amsterdamse rondvaartboot, kan men via Vaarplezier een speciale opleiding volgen tot rondvaartschipper. Na 180 uur en met 4 toetsingsmomenten kan de student aan de bak op de grachten van verschillende grote steden. Schuutevaer keek mee met zo’n eindexamen, uitgevoerd op rondvaartboot Van Gogh in Amsterdam. Normaliter zijn er twee examinatoren aanwezig. Wanneer we meevaren, zijn er ook nog twee CBR-leden op de boot om het eindexamen zelf mee te maken.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: de van Gogh in Amsterdam, Wikimedia

EOC
BBZ