Eresaluut aan bemanning Shtandart in Escale à Sète

Na een overwintering in voornamelijk de Griekse wateren, was ‘Shtandart’, met een bemanning van diverse nationaliteiten onderweg naar Escale à Sète in Zuid Frankrijk voor een prachtige Sail-In op 12 april 2022. Het schip voerde vlaggen van de 7 verschillende nationaliteiten van de bemanningsleden die aan boord zijn, waaronder – net als altijd – ook Russen en Oekraïners. Echter, 2 weken geleden heeft de prefect van de regio het schip de toegang tot het eerste festival van seizoen 2022 ontzegd, met als reden dat de deelname van een schip onder Russische vlag een te groot risico zou zijn voor een groot evenement met 100.000-en bezoekers.

Ondanks de feestelijke sfeer bij het Franse festival in Sète, woog de afwezigheid van ‘Shtandart’ zwaar op het gemoed van de deelnemende schepen. Daarom besloten de Captains en crews van enkele schepen om tijdens de Sail-Out een speciaal saluut te brengen aan Captain Vladimir en de bemanning van ‘Shtandart’.

Bij deze editie van Escale à Sète was Nederland eregast en waren er verschillende schepen aanwezig: van de tallships ‘Oosterschelde’ en ‘Morgenster’, tot enkele traditionele platbodems. Wij kennen allemaal de historische band tussen Nederland en ‘Shtandart’ en tijdens de Sail-Out waren Captain Vladimir en zijn bemanning te gast aan boord van één van deze schepen, ‘Gerrigje’ (1901).

Als grote verrassing brachten alle schepen een eresaluut aan de ‘Shtandart’ bemanning op het voordek en op deze wijze toonden de deelnemende schepen hun respect en sympathie voor de moeilijke situatie waarin ‘Shtandart’ zich momenteel bevindt.

Dit saluut van de andere tallships aan de bemanning was een gebaar van vriendschap en solidariteit, zonder verdere politieke motivatie. De deelnemende schepen wilden duidelijk maken dat dit saluut geen onderdeel uitmaakte van het officiële programma van Escale à Sète. Het was een spontane reactie georganiseerd door de schippers en zij hadden besloten om dit geheim te houden voor de organisatie, om niemand in een lastige situatie te brengen.

De deelnemende schepen waren:
Oosterschelde (NL) – Morgenster (NL) – El Galeon (ES) – Pascual Flores (ES) – La Grâce (CZ) – Helena 1913 (NL) – Don de Vent (FR) – Pandora (IT) – Nao Santa Maria (ES) – Nao Victoria (ES) – Gerrigje (NL) – Hoop op Welvaart (NL) – De Goede Verwachting (NL) – La Septième Continent.
Alle deelnemende tall- en smallships die op zee konden varen, zijn het hierover eens: de tallship community staat voor vriendschap en overstijgt landsgrenzen. Tijdens de zeereizen, met altijd een grote variatie van nationaliteiten aan boord van de schepen, ontstaan sterke vriendschappen. En dat is waarvoor het Shtandart Project staat?

EOC
BBZ