Race of the Classics dit jaar niet naar Engeland

Wegens de Brexit en – toch nog – corona maken de klassieke zeilschepen dit jaar geen oversteek naar Engeland. De twaalf deelnemende schepen startten afgelopen maandag met een showstart bij de Erasmusbrug, waarna ze op de Noordzee opnieuw startten voor een echte wedstrijd. Europa’s grootste studenten-zeilevenement laat hierdoor de corona-periode achter zich en zet voor de 33ste keer een feestelijke week neer voor honderden studenten.

Verschillende studenten teams
De verschillende teams bestaan uit studenten van hogescholen en universiteiten verspreid door Nederland. Zo vaart Team Rijksuniversiteit Groningen met 34 deelnemers op Hendrika Bartelds en zeilt Team Wageningen op Oban. Het enige team dat niet verbonden is aan een onderwijsinstelling is Team Zeilers. Met 36 man vormen zij het grootste team en varen ze op tallship Artemis.

Geen oversteek naar Engeland
Verschillende studenten vinden het jammer dat de vloot niet naar Engeland vaart dit jaar. In eerdere edities voeren de schepen de nacht door naar Ipswich. “Wegens de Brexit en de onzekerheid van het coronavirus is het niet mogelijk om de oversteek te maken,” zegt Nine Jit.

De finish in Amsterdam is op vierentwintig april plaatsvindt. Elisa: “De balans tussen zeilen en feesten is perfect. Deze week staan ons nog goede zeilwedstrijden te wachten.”

De “Rees” is te volgen via deze live tracker.

Beeld: Race of the classics in eerder jaar © ROTC.

BBZ
EOC