Charterschepen varen uit en volle campings: toeristenseizoen begonnen

Na twee jaar vol beperkingen barst het toerismeseizoen met Pasen écht los in West-Friesland. Veel vakantieparken en campings zitten volgeboekt en ook de chartervaart, die de vorige seizoenen zwaar onder de crisis heeft geleden, vaart weer uit.

Bij Camping de Gouwe Stek in Bovenkarspel snakten ze weer naar een seizoen als vanouds. Het entertainment voor de kinderen kan weer doorgaan en alle faciliteiten zijn weer open. Ook al lieten de boekingen toch nog even op zich wachten. “Het valt op dat iedereen heel last minute boekt nu ook met Pasen”, zegt eigenaar Karin de Wit. “Naast corona, heeft ook misschien het natte voorjaarsweer er een rol in.”

Ook zien ze dat het aantal Duitse toeristen weer groeit. “Ten opzichte van vorig jaar komen veel meer Duitsers onze kant op, daar waren de coronamaatregelen ook langer nog best streng.”

Dat is ook goed nieuws voor de Enkhuizer chartervaart, die het veelal van de Duitse toeristen moeten hebben. Veel boekingen die twee jaar geleden waren gedaan, kunnen nu pas in vervulling gaan. “90 procent van onze klandizie is Duits en 10 procent Nederlands”, zegt schipper Jerke van As. Anders dan hij had voorzien, wordt dit zijn allereerste keer dat hij uit vaart. Zijn schip kocht hij in februari 2020, een maand voor de coronacrisis uitbrak.

‘We drijven nog’
“Het was heel zwaar, maar we drijven nog. Positief blijven is het enige wat je kan doen.” Door een eigen opgezette crowdfundactie, weet hij als jonge 23-jarige schipper de crisis te overleven. “We hadden geen referentiekader, dus ik kwam niet in aanmerking voor vergoedingen.”

Op de Gependam in Enkhuizen wordt er volop geschilderd, geschuurd en het laatste onderhoud gepleegd voordat de vloot weer uitvaart. “Zo na Pasen en begin mei gaat de chartervaart pas echt weer helemaal los”, aldus Van As. Hoewel het toch nog niet helemaal als vanouds is. “Door de inflatie en de oorlog merken dat sommigen nog een jaartje overslaan.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHNieuws

BBZ
EOC