Een bijzondere vrouw op de 4 mast bark Herzogin Cecilie

Jan van Wijlen werd een paar jaar geleden gegrepen door het verhaal van de Herzogin Cecilie en Pamela Eriksson die daar op voer. Na de stranding van het schip werd zij beroemd in de Engelse pers en schreef zij een boek in1958. Van Wijlen vond dat er over de laatste zeilvaart veel te weinig in het Nederlands is gepubliceerd en hij begon met de vertaling van het boek van Pamela Eriksson, The Duchess. Hij geef het boek nu uit in eigen beheer.

Tevens haalt hij de tentoonstelling van Pamela Eriksson haar foto’s naar Nederland. Tijdens Sail Harlingen zal deze tentoonstelling te zien zijn, genaamd ‘In love with Cecilie’. In de komende maanden zal er een serie van 3 artikelen in de Spiegel der Zeilvaart worden gepubliceerd over de Herzogin Cecilie en Pamela Eriksson. De bedoeling is dat het boek tijdens Harlingen Sail zal worden uitgebracht. Hieronder wat informatie over het boek.

Vrouwen aan boord van zeilschepen
Tegenwoordig bestaat eigenlijk elke bemanning van een Tallship voor een deel uit vrouwen. Dit is niet altijd zo geweest. Nog niet zo heel lang geleden werd een vrouw aan boord gezien als een garantie voor een slechte reis. Er zijn zelfs verhalen dat vrouwen overboord werden gezet omdat zij de oorzaak waren van windstilte of storm!!100 jaar geleden werden vrouwen niet meer overboord gegooid, maar welkom waren ze doorgaans allerminst. De pioniers waren dan ook stuk voor stuk vrouwen die precies wisten wat ze wilden en heel stevig in hun schoenen stonden.

Eén van deze pioniers werd op een bepaald moment zelfs een groot voorbeeld voor veel jonge Engelse vrouwen doordat de Engelse pers na de stranding van het schip hierover vrijwel elke dag berichtte en haar tot een heldin verhieven. Het boek dat ze in 1958 schreef is nu in het Nederlands vertaald en zal tijdens Sail Harlingen in zeer beperkte oplage uitkomen. Tijdens Sail Harlingen zal ook een tentoonstelling van haar fotowerk te zien zijn, genaamd ‘In love with Cecilie’.

Pamela Eriksson aan boord van de Herzogin Cecilie

Pamela Eriksson is 28 jaar als ze aan boord stapt van één van de laatste commercieel varende zeilschepen: De 4 mast bark Herzogin Cecilie. Als dochter van de secretaris van oorlog in Zuid-Afrika behoort ze tot de ‘Upper Class’. Ze studeert journalistiek aan de universiteit van Oxford en komt terecht bij een krant waar ze de roddelpagina verzorgt. Ze gaat reizen als freelance journalist. Na omzwervingen in de Stille Zuidzee, weet ze dat ze verliefd is op de zee.

Met een schip vol graan onderweg naar Europa bloeit er een romance op tussen haar en de kapitein. Een jaar later trouwen ze en de huwelijksreis wordt een wereldreis naar Australië met de Herzogin Cecilie. Bij terugkomst strandt het schip op de kust van het Engelse Devon. Hier laat Pamela zien wat ze waard is en in een bijna onmenselijke strijd vechten ze maandenlang voor het behoud van het schip. Wat uiteindelijk lijkt te lukken tot een onverwachte zomerstorm alle moeite te vergeefs maakt. 

Een waargebeurd verhaal van een bijzonder krachtige vrouw die haar tijd ver vooruit was. Vol spanning, avontuur, romantiek en drama. Een boek over de laatste vrachtvaarders onder zeil, dat thuis hoort op de plank naast ‘De laatste Graanrace’ van Eric Newby. Al was het alleen maar omdat hier ‘de andere kant van de maan’ wordt beschreven.

Het boek zal in de boekhandel € 27,50 gaan kosten. Bij voorintekening is de prijs € 19,95. Stuur een mailtje naar j.vanwijlen@hetnet.nl en u bent verzekerd van een exemplaar.

Afbeelding: Allan C. Green

BBZ
EOC