Zeehondenwachters leggen uit wat zij doen

De eerste zeehondenwachters zijn dinsdag aan de slag gegaan langs de Nederlandse kust. De speciaal getrainde wachters komen in actie bij meldingen over zeehonden op stranden. Afgelopen weekend slaagden de eerste achttien zeehondenwachters voor de opleiding. De zeehondenwachters moeten voorkomen dat omstanders, zonder kennis van zaken, gestrande pups willen helpen. Dat is vaak onnodig, veroorzaakt stress bij het dier en is bovendien verboden.

De hulp aan zeehonden staat ook in het Zeehondenakkoord uit 2020. Daarin is ook de opleiding van de zeehondenwachters opgenomen.
,,Niet altijd is duidelijk voor het publiek waarom wij een zeehondenpup niet direct meenemen naar een opvangcentrum. Het is belangrijk om goed uit te kunnen leggen wat wij doen en vooral ook waarom. Dit geeft het publiek rust”, zegt Marco Henzel, opgeleid zeehondenwachter.

Voorlichting
Na een melding over een zeehondenpup op het strand besluit de zeehondenwachter wat er moet gebeuren. Geprobeerd wordt het opvangen van de dieren zoveel mogelijk te vermijden. Eerst wordt het dier 24 uur geobserveerd. In de meeste gevallen redden pups zichzelf prima. Zeehonden laten ze geregeld alleen, om zelf op zee vis te vangen.

Lees het gehele artikel op de bron: LC

Afbeelding: zeehondenpup op het strand, © ecomare

BBZ
EOC