Onrust om beschikbaarheid gasolie

De beschikbaarheid van gasolie is beperkt en dat zorgt voor onrust. Zowel in Nederland als België klagen schippers dat ze niet kunnen bunkeren of moeten wachten. Volgens deskundigen is het tekort tijdelijk en ligt de oorzaak in haperende logistiek.

“We hebben nu de indruk dat de schaarste komt door vertragingen die optreden bij het uitleveren van de diesel bij terminals en/of raffinaderijen”, meldt Koninklijke Binnenvaart Nederland KBN op Facebook. “De lange wachttijden voor de bunkerschepen zorgen op dit moment voor een dreigend tekort bij sommige brandstofleveranciers.”

Geen voorraad meer?
Volgens de ASV is het probleem serieus: “We horen van bunkerstations dat men volgende week geen voorraad meer heeft. Ergo: de binnenvaart komt stil te liggen”, schreef de schippersvereniging vorige week, ook op Facebook. Volgens de ASV speelt mee dat banken niet meer garant willen staan voor de betaling van (Russische) olie. “Men heeft er geen ruchtbaarheid aan gegeven om hamsteren te voorkomen, maar wij hebben veel bunkerstations gebeld en die vertellen allemaal hetzelfde: ze hebben nauwelijks nog voorraad en weten ook niet meer of ze nog wel aan nieuwe voorraad kunnen komen.”

Deskundigen wijzen erop dat zich vorig jaar al tekorten voordeden. Dat zou onder meer komen door de economische opleving na corona en toenemende vraag uit Afrika. Vooral op de spotmarkt was het aanbod de afgelopen weken gering. KBN: “Door de beperkte beschikbaarheid omdat er minder is geproduceerd en de voorraden zijn geminimaliseerd, wordt een aantal zaken negatief versterkt.”

Lees het gehele artikel op de bron: Binnenvaartkrant

EOC
BBZ