Nederland eregast bij Escale a Sete

Van 12 tot en met 18 april vindt het evenement Escale a Sète plaats, een grote samenkomst van traditionele zeegaande, vissers- en binnenvaartschepen. Het is een groot en belangrijk evenement voor de mediterrane maritieme wereld, vergelijkbaar met Sail Amsterdam. Nederland is dit jaar eregast, maar dat zou het twee jaar geleden ook al zijn. Aanvankelijk zou deze editie namelijk in 2020 plaatsvinden, maar corona gooide toen roet in het eten. Dit jaar gaat het gelukkig wel door.

Ingeburgerd
Sète is een zuidfranse vissersplaats ten westen van Marseille. Escale a Sète (Aanleggen in Sète) wordt iedere twee jaar georganiseerd. Toen het in 2020 zou plaatsvinden voeren zes Nederlandse erfgoedschepen binnendoor naar Sète, een reis die maanden duurde. Kort na aankomst van die schepen werd het evenement afgelast, maar een aantal schepen is twee jaar blijven liggen en kan nu, eindelijk, als eregast-schip deelnemen aan het evenement. Hun bemanningen zijn ondertussen behoorlijk ingeburgerd, maar vertrekken toch, met schip en al, na het evenement terug naar Nederland.

Plastic
Er liggen niet alleen Nederlandse tjalken, hasselteraken en luxe motors, maar er komen ook twee zeegaande Nederlandse zeilschepen op bezoek: de Morgenster en de Oosterschelde. Daarnaast presenteert Nederland zich ook op de wal. Er is een als antieke roef ingerichte stand, een expositie van de kunstenaar Frederik Weijs, het Nederlands Openluchtmuseum met een bootbouw- demonstratie, René de haringroker en Ad met Goudse kaas. Muzikaal geven Reinier Sijpkens (de bootjes muzikant) en het koor Onstuimig Schuim karakter aan het evenement. Bijzonder is de bijdrage van Clean2A, een in Hoorn gevestigde groep, die een prachtige VOC barkas hebben gebouwd van gerecycled plastic. De bedoeling is om in de toekomst zelfs een heel plastic-fluitschip te bouwen om daarmee met windkracht te gaan vrachtvaren

Meer weten? Kijk voor alle informatie op: www.escaleasete.com en op www.navirade.nl

EOC
BBZ