Bataviahaven bekijkt de zomerabonnementen voor charterschepen op een andere wijze

In 2018 zijn de zomerabonnementen voor charterschepen in Bataviahaven tegen het licht gehouden en aangepast. De zomerabonnementen voor charterschepen in Bataviahaven waren in principe gericht op schepen met slaapaccommodatie die in een zomerperiode van 7 maanden circa 70 nachten in de haven lagen. Voor een abonnement betaalden deze schepen 50 nachten. Wanneer ze weg zijn on de plaats weer verhuurd worden aan passanten. Inmiddels zijn er meer dagtochtenschepen gekomen die 210 nachten in de zomerperiode in de haven liggen.

Stijging van 200 %
Stichting Bataviahaven is de exploitant die deze haven huurt van de gemeente Lelystad. De kosten/baten voor specifiek de chartervaart was echter negatief voor Bataviahaven, en in 2018 werd daarom door de gemeente een nieuwe havengeld-verordening opgesteld waarbij de dagtochtenschepen maar liefst voor alle nachten dat ze er liggen moesten gaan betalen. Met de korting zou dat op 3 x 50 betaalde dagen uitkomen, een verhoging van maar liefst 200 %.

Directeur Joop van Diest van Bataviahaven heeft daar echter een stokje voor gestoken en is met een nieuw voorstel gekomen: vanaf 2017 jaarlijks 10 dagen meer betalen tot in 2021 50 + 40 dagen betaald moest worden. Dat betekende een verhoging van 80 % in vergelijking met 2017. De dagtochtenschippers zijn daar onder protest in 2018 mee akkoord gegaan.

Omringende havens worden geëxploiteerd door de gemeente zelf
In een gesprek in 2020 van schippers met de inmiddels overleden wethouder John van de Heuvel stelde de laatste dat de tarieven in vergelijking moesten blijven met omliggende charterhavens. Van Diest geeft echter aan: “Omringende havens worden geëxploiteerd door de gemeentes zelf, die daarmee ook het verlies op de exploitatie voor hun rekening nemen. De Stichting Bataviahaven heeft deze luxe niet en zal haar begroting toch sluitend moeten krijgen. Wanneer de gemeente de tarieven voor dagtochtenschepen omlaag wil hebben zal ze Bataviahaven daarvoor moeten compenseren.”

De schepen hebben in 2020 en 2021 vanwege Corona geen havengeld hoeven te betalen. De tekorten die hierdoor ontstonden bij de haven werden opgevangen door de gemeente Lelystad én door de Stichting Bataviahaven. Nu de rekeningen voor de zomerabonnementen weer de deur uit gaan loopt de discussie over de hoogte van de abonnementen weer op. Bataviahaven adviseert de gemeente om de huidige tarieven voorlopig op dit niveau te houden. De dagtochten schepen vinden de huidige tarieven te hoog.

EOC
BBZ