Grain de Sail tekent met Piriou-werf voor de bouw van tweede zeilend vrachtschip

Na een maandenlang overlegtraject tekende Grain de Sail met scheepswerf Pirou het contract voor de bouw van zijn toekomstige vrachtzeilboot. De levering van Grain de Sail 2, een zeilend vrachtschip met een laadvermogen van ruim 350 ton, wordt eind 2023 verwacht.

Sinds november 2020 exploiteert Grain de Sail ’s werelds eerste moderne vrachtzeilboot die voldoet aan internationale maritieme voorschriften: een schoener getuigd schip van 24 meter en 50 ton laadvermogen. Het snelgroeiende bedrijf heeft dit keer een schip ontworpen dat twee keer zo lang wordt. Ze deed dit in samenwerking met het scheepsarchitecten-bureau L2Onaval. Het totale budget voor de bouw blijft vertrouwelijk, maar zal onder de 10 miljoen euro blijven. Grain de Sail heeft twee marktleiders geselecteerd om bouw zijn volgende windaangedreven vrachtschip: Piriou zal de romp vervaardigen op zijn scheepswerf in Ho Chi Minh City, Vietnam, terwijl Lorima de tuigage zal leveren en installeren in Lorient, Frankrijk. De tewaterlating van Grain de Sail 2 staat gepland voor eind 2023.

Windvoortstuwing en hernieuwbare energie aan boord
Grain de Sail heeft met succes ongeveer 55% van de cacaomassa die in zijn chocolade wordt gebruikt, in 2021 zeilend vervoerd dankzij het eerste vrachtzeilschip. Het volgende schip zal 100% van zijn grondstoffen koolstofvrij de Atlantische Oceaan over zeilen voor gebruik in de chocoladefabriek en het branden van koffie in Morlaix, Frankrijk.

Grain de Sail 2 zal transatlantische routes zeilen vanuit St Malo (haar thuishaven) om wijnen en andere fijne producten van Frankrijk en Europa naar de Verenigde Staten te brengen en het schip komt terug met grondstoffen uit Latijns-Amerika naar Frankrijk (cacaomassa, groene koffie, rum, enzovoort).

350 ton laadvermogen
Het wordt gebouwd in aluminium en heeft een laadvermogen van 350 ton met maximaal 238 pallets geladen op twee niveaus in twee afzonderlijke ruimen. Bovendien is er een aparte tank voor 18 m³ bulkvloeistof terwijl aan dek nog 5 m³ ruimte voor vloeistoffen in vaten zal zijn.

Met 1170 m² zeil zal Grain de Sail 2 zelfs bij weinig wind vlot zeilen en het schip is ontworpen om door twee ervaren zeilers te worden gevaren. Aan boord zullen de hutten plaats bieden aan negen bemanningsleden. De oversteek van de Atlantische Oceaan wordt afhankelijk van de routekeuzes en windomstandigheden geschat op ongeveer 2 weken, waardoor drie tot vier retour-reizen per jaar mogelijk zijn.

Grain de Sail 2 streeft niet alleen naar goederenvervoer zonder CO2-uitstoot, maar ook naar maximale vermindering van de totale CO2-voetafdruk. Zo zal de elektriciteit aan boord groen worden opgewekt door zonnepanelen en hydrogeneratoren. Slechts een kleine IMO TIER 3- goedgekeurde motor zal gebruik maken van fossiele brandstoffen tijdens manoeuvres in en uit havens, evenals dieselgeneratoren voor de veiligheid die alleen te gebruiken zijn in geval van nood als back-up voor groene energie.

Lees hier het gehele persbericht

Length overall:  52.00 m 
Beam overall:  10.70 m 
Water draft (on ballast):  5.40 m 
Max water draft:  6.00 m 
Sail area:  1170 m² up wind 
Max air draft:  51 m 
Gross tonnage:  < 500 UMS 

Afbeeldingen:  ©L20naval Rendering of Grain de Sail 2