‘Hard Sail’ ontworpen voor ‘Wind Challenger-project’

TOKIO – Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. (MOL) en Oshima Shipbuilding Co. hebben op 1 februari de voltooiing aangekondigd van een uitschuifbaar hard zeilsysteem dat ze gezamenlijk ontwikkelden in het kader van het “Wind Challenger” -project.

MOL promoot het Wind Challenger Project om wind te benutten als een voortstuwingskracht voor koopvaardijschepen. Het extra vermogen uit wind kan de uitstoot van broeikasgassen (BKG) van een schip met naar schatting 5% verminderen tot 8% vergeleken met conventionele schepen van dezelfde klasse. Het harde zeil zal worden geïnstalleerd op een bulkcarrier die momenteel in aanbouw is bij Scheepsbouw in Oshima na tests aan de wal. Het schip is gepland voor levering dit najaar na proefvaarten. MOL heeft zijn plan uiteengezet om tegen 2050 netto nul BKG-emissies te bereiken door middel van gezamenlijke groepsbrede inspanningen in “MOL Group Environmental Vision 2.1”.

Het bedrijf wil bijdragen aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen door proactief mee te doen niet alleen in dit project, maar ook door het opzetten van toeleveringsketens voor schone energie. Het zal ga ook windgerelateerde bedrijven promoten.

Het Wind Challenger Project begon in 2009 in een gezamenlijk onderzoeks-project tussen de industrie en de academische wereld onder leiding van de Universiteit van Tokio.

Voor meer informatie kijk je hier

Afbeelding: Links: verkort hard zeil Rechts: uitgeschoven hard zeil

Bekijk hier een korte video over de werking van het uitschuifbare harde zeil