Duitsland en Nederland vullen examen matroos verschillend in

Matrozen in opleiding hebben in Duitsland aan een theorie- examen voldoende om matroos te worden. Zij hoeven geen praktijkexamen te doen, zoals dat wel in Nederland geregeld gaat worden in navolging van de nieuwe Europese richtlijn.

Navraag bij Andrea Beckschäfer, secretaris van de commissie Sociaal en Educatie van het Europese binnenvaartplatform Inland Waterway Transport (IWT) in Brussel, leert dat in Duitsland voor een theorie-examen wordt gekozen. ‘De nieuwe richtlijn bepaalt niet of het om een theorie-examen of praktijkexamen moet gaan. In Duitsland kiezen we voor een theorie-examen.’

Hoewel beide binnenvaartlanden voor een andere toetsing kiezen, blijven ze binnen de lijnen van de nieuwe richtlijn. ‘De manier van toetsing is niet vastgelegd in de nieuwe richtlijn, alleen dat het onder administratieve begeleiding moet zijn’, reageert Ingrid Blom van CBRB en BLN-Schuttevaer en samen met Beckschäfer in dezelfde commissie.

Voorlopig is een praktijkexamen om matroos te worden nog niet verplicht in Nederland, maar dat gaat wel geregeld worden in de komende noodregeling.

Lees het gehele artikel van Jelmer Bastiaans in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor leden