Marker Wadden kiest voor een rigide systeem voor de chartervaart

In een teams vergadering voor charterondernemers die eerder de Marker Wadden bezochten heeft Gea Otten van Natuurmonumenten het nieuwe reserveringssysteem voor Marker Wadden uiteen gezet. Achterliggende gedachte is dat Natuurmonumenten de bezoekersdruk op piekmomenten wil verminderen. Dat is beter voor de natuur zelf én voor de beleving van de natuur door de bezoekers. Ook wil natuurmonumenten naar een eenvoudiger systeem van hun administratie.

In eerste instantie had Natuurmonumenten op 17 december aangekondigd dat er één tarief zou komen van € 300,- per bezoek van een charterschip. Dat is nu aangepast: er komen twee vaste tarieven: € 150,- voor kleine charters tot 25 personen, en € 300,- voor grote charters, tussen 25 en 50 personen. Niet langer wordt er gewerkt met een afmeertarief én gebiedsbijdrage per persoon, maar er komen vaste tarieven voor een kleine of een grote charter. Bij reservering moet het bedrag vooruit betaald worden en annuleren kan alleen wanneer er windkracht zes of meer is. Anders krijg je geen geld retour.

Reserveren van een tijdslot via de site van natuurmonumenten
Voor het reserveren wordt afscheid genomen van het systeem van Point of Sail, en wordt er op de site van Natuurmonumenten een reserveringssysteem gebouwd dat volgens de planning per 1 februari operationeel zal zijn. Er zijn verschillende tijdsloten te reserveren, met voor elk tijdslot ruimte voor één schip. De schepen mogen er dan 2 uur blijven liggen. De mogelijkheden zijn: van 11 tot 13 uur, van 12 tot 14 uur, van 13 tot 15 uur, van 14 tot 16 uur en van 15 tot 17 uur. Door het overlap zullen er nooit meer dan twee charterschepen tegelijk op de Marker Wadden liggen, naast de veerboot van Natuurmonumenten zelf. Wanneer een tijdslot is geboekt is het niet meer beschikbaar op de reservering-site.

Excursies
Ook wordt het mogelijk voor charterschepen om een excursie met een gids van Natuurmonumenten te boeken. Wanneer je een maand tevoren boekt garandeert Natuurmonumenten dat er gidsen beschikbaar zijn. Zelf excursies verzorgen mag niet meer omdat Natuurmonumenten alleen hun eigen verhaal op de eilanden wil laten horen. Reserveringen gaan via de reserveringspagina, en de kosten bedragen € 175,- voor een kleine charter (minder dan 25 personen) en € 350,- voor een grote charter (tussen 25 en 50 personen). Dus ook hier geen prijs per persoon, maar een vast tarief per schip.

Overige bepalingen:

  • De maximale groepsgrootte per schip wordt beperkt tot 50 personen.
  • Er mag door charterschepen niet meer overnacht worden
  • Er mag geen moto of generator draaien als je ligt afgemeerd
  • Maximaal één schip per bedrijf per dag
  • Zonder reservering is aanmeren niet mogelijk

Doodsteek voor de individuele boekingen
Voor schepen die zeiltochten organiseren voor individuele boekers is dit een lastig systeem. Tot 25 personen betaal je een vast bedrag, gaat hij daar overheen dan wordt dat bedrag twee keer zo hoog. Hoe hij daar zijn prijsstelling (per persoon) op moet bepalen is niet duidelijk. Als hij heeft gereserveerd ligt het risico helemaal bij de charter ondernemer, ook als de boekingen tegenvallen moet hij of zij voor het gereserveerde tijdsslot betalen. Maar voor veel charterschepen zit een goede exploitatie net boven de 25 personen, maar dat valt weg door het tariefsysteem zoals Natuurmonumenten nu gaat hanteren.

Ook voor groepsboekingen ontstaat er een probleem omdat je geen optie kan nemen op een tijdsslot. Een bedrijf neemt een optie op een zeiltocht met een bezoek aan de Marker Wadden. Op dat moment kan je zien of het tijdsslot beschikbaar is, maar je kan het pas boeken wanneer de boeking definitief doorgaat. Misschien is het tegen de tijd dat het contract ondertekend terug is niet meer beschikbaar.

Mini charterschepen
In de teams vergaderingen werden nog een paar zaken in overweging gegeven aan Natuurmonumenten. Eén ding was een apart tarief voor mini-charters tot bv 12 personen. Hierover gaat Natuurmonumenten zich nog beraden. Volgens Natuurmonumenten waren de afgelopen jaren echter weinig schepen met zulke kleine groepen gekomen. Ook werd gevraagd om komende winter een evaluatie te houden samen mét de chartervaart. Zodat er voor charterschepen naar een beter werkbaar systeem kan worden gezocht. Binnenkort komt Natuurmonumenten met een overzicht van het nieuwe reserveringssysteem.

Afbeelding: een charterschip op de Marker Wadden, © WvD

EOC
BBZ