TOWT tekent contract met Piriou voor 81 meter zeilend vrachtschip

TOWT heeft zojuist een contract getekend met de Piriou scheepswerf voor de ontwerpstudies en de bouw van een zeilend vrachtschip van 81 meter lang, met een laadvermogen van 1.100 ton. Na de ontwerpstudies zal de bouw van het schip 18 maanden duren, de tewaterlating is gepland voor de zomer van 2023.

In Frankrijk wordt dit nieuws groots opgepikt, Le Télégramme opent er zelfs mee op de voorpagina als het goede nieuws van 2022.

Het schip wordt ontworpen en gebouwd met wind als belangrijkste krachtbron, met een zeiltuigage verdeeld over twee masten. Naast de windaandrijving wordt het uitgerust met twee turbogeladen 4-takt scheepsdieselmotoren. Op de brug zal één enkele commandopost zijn en dankzij de ergonomie kan de officier van de wacht alle commando’s en koersaanpassingen, met uitzondering van manoeuvres, alleen uitvoeren.

Het schip en zijn uitrusting zullen voldoen aan de voorschriften voor vrachtschepen die internationale reizen maken en zullen voldoen aan de voorschriften met betrekking tot vrachtschepen met een brutoregistertonnage groter dan 500 UMS.

Guillaume Le Grand, voorzitter van TOWT-Transport windtransport, zei bij de ondertekening: “Vandaag gaat TOWT verder door een schip bij Piriou te bestellen dat het mogelijk zal maken om zijn milieu-impact te vergroten door tot 20.000 ton goederen per jaar te vervoeren met zeilkracht Het varende vrachtschip, dat in 2023 door PIRIOU Shipyard wordt opgeleverd, zal het mogelijk maken om de CO2-uitstoot met meer dan 90% te verminderen en 20 g CO2 per vervoerde ton per kilometer te besparen en zal dus 3.000 ton CO2 besparen per jaar. Naast de CO2-besparing, zal de wind gedreven voortstuwing een aanzienlijke vermindering van de luchtvervuiling mogelijk maken die anders wordt veroorzaakt door de zware stookolie die doorgaans door koopvaardijschepen wordt gebruikt. “

Lees het gehele persbericht op de bron: Piriou

Of bekijk hieronder de gegevens van het schip (klik op de afbeelding voor een leesbaar formaat)