Scheepswerf Delfzijl, een flexibele totaalwerf

Naast het droogzetten van o.a. hypermoderne schepen zoals aluminium Crew Transfer Vessels, die met hun snelheid van meer dan 25 knopen service bieden voor de windparken op zee, heeft de werf ook oog voor traditionele schepen, waaronder de zeilende charterschepen.

Werf met oog voor het varend erfgoed
Dat de werf ook oog heeft voor het varend erfgoed van Nederland blijkt wel uit het feit dat er regelmatig historische schepen op de helling staan, die met passie door de werf in goede conditie gehouden worden. Naast een vaste bezoeker op de helling voor diverse werkzaamheden, nl. de Elegant, een in 1994 omgebouwde zee-zeilklipper gebouwd in 1889, uit de vloot Rederij van Linschoten, was er het afgelopen jaar op dezelfde tijd ook de Pegasus, een in originele staat teruggebrachte zee-zeilklipper uit 1904, eigenaar de heer Jan Holzhausen van Zeilcharter-Pegasus. Door de in 2020 doorgevoerde werfverlenging was het nu mogelijk dat beide schepen tegelijk op de helling gezet konden worden.

Wij nodigen de eigenaren van de vloot historische schepen dan ook uit tegen onze gunstige tarieven te hellingen in Delfzijl, want onze passie om deze schepen te onderhouden is uw winst.

Historie
Scheepswerf Delfzijl, v/h Scheepswerf Hunfeld BV, is medio jaren vijftig van de vorige eeuw door Herman Hunfeld opgericht aan het Damsterdiep te Delfzijl. In 1970 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie aan het Eemskanaal te Delfzijl, voorzien van een grotere dwarshelling en een moderne montagehal, omdat door schaalvergroting de grotere schepen de sluis en bruggen in het Damsterdiep niet meer konden passeren.

Overname
Vanaf 1980 zette Herold Hunfeld de werf als eigenaar/directeur voort. Omdat zijn zoon, René Hunfeld, eveneens directeur-eigenaar van o.a. Nautische Unie en Rozema Coatings zich meer wilde richten op deze bedrijven, besloten Hunfeld sr. en jr. in goed overleg de complete werf vanaf januari 2018 over te doen aan de heer ir. H. (Henk) K. Leeuw, gepensioneerd docent aan de HTS-zeevaartschool en ging de werf onder de naam Scheepswerf Delfzijl, v/h Hunfeld BV verder.

Duurzaamheid hoog in het vaandel
Naast zijn affiniteit voor het maritieme gebeuren, stond voor Henk Leeuw ook duurzaamheid hoog in het vaandel, hetgeen o.a. bleek uit zijn onderneming Leone Energy Systems voor het leveren van ‘kleinwindmolens.’ Samen met Louis Hijlkema als interim-directeur, voormalig eigenaar van Scheepswerf Hijlkema en Waarschip Werf, was de inzet van de heer Leeuw om zijn bedrijven op een duurzame wijze voort te zetten.

Na het overlijden van Henk K. Leeuw begin 2020 is de werf onderdeel van de door Leeuw bij leven opgerichte Zandt-Leeuw Foundation. Doel en middelen van deze stichting worden ingezet om andere goede doelen materieel te ondersteunen om actief te zijn op het gebied van duurzame energieprojecten, met name in ontwikkelingslanden.

Meer weten? Scheepswerf Delfzijl vindt u aan Eemskanaal ZZ 70 -74 in Farmsum (Delfzijl.)
bekijk hier de site, www.scheepswerfdelfzijl.nl.
telefoon: 0596 – 613446 of info@scheepswerfdelfzijl.nl.

Bekijk hieronder een video van het hellingen van twee zeilklippers