Zorgen om ligplaats Pannekoekschip in Oosterhaven van Groningen

Na bewoners trekken nu ook ondernemers aan de bel over de toekomst van de Oosterhaven, omdat het nieuwe pannenkoekschip van Groningen daar een vaste ligplaats claimt. Charterschippers Sasja van Brink en Ekko Prins en jachthavenmeester Christa Beuker zijn bang dat het karakter van de haven verdwijnt door de komst van dinerboot ‘t Pannekoekschip.

De 50 meter lange dinerboot neemt volgens de plannen circa 100 meter kademuur in beslag. ,,Daarmee gaan in de winter zes ligplaatsen voor charterschepen verloren en in de zomer nog meer voor recreanten. En voor alle omwonenden en voorbijgangers verdwijnt de bijbehorende reuring van varende boten die de haven het hele jaar door zo aantrekkelijk maakt’’, zegt Beuker.

Ze is verontwaardigd omdat er nu al een tekort aan ligplaatsen is in het centrum, en ze de haven ook niet op een andere manier van meer ligplekken kan voorzien. Ook Van Brink weet niet waar de charterschepen straks nog terecht kunnen.

Het nieuwe pannekoekschip, nog niet in Groningen

De Vereniging Historische Zeilschepen Groningen en de belangenvereniging voor de beroepschartervaart BBZ (oa de Bruine Vloot) steunen het bezwaar. Beiden spreken in een rapport, dat ze deze week aan de gemeenteraad sturen, van dreigende teloorgang. ,,In de winter zorgen charterschepen in de stad voor sfeer en voldoende hotelaccommodatie tijdens Eurosonic.’’ ’s Zomers liggen daar met name de wat grotere jachten.

Het afsluiten van de kade voor vaarrecreanten scheelt 1440 overnachtingen: pakweg 30.000 euro minder omzet voor ons en bijna 6000 euro minder toeristenbelasting voor de gemeente’’, aldus Beuker. ,,Wat theaters, winkels en horeca mislopen, weet ik niet maar er is wel eens becijferd dat jachthavenbezoekers ruim 2 miljoen euro per jaar in de stad spenderen.’’

Lees het gehele artikel op de bron: DVHN, alleen voor abonnees

Afbeelding: de beoogde ligplaats voor het nieuwe pannekoekschip, foto Gemeente Hoorn

BBZ
EOC