Myrthe (15) gaat de oceaan overzeilen op een boot: ‘Mijn ouders zijn zelfs een beetje jaloers’

Een ‘gemiddelde’ 15-jarige? Dat is Myrthe van Oort uit Loenersloot in ieder geval niét. Ze gaat een bijzonder jaar tegemoet. Myrthe zeilt, als alles meezit, eind dit jaar namelijk de oceaan over met een groep leeftijdsgenoten.

De wereld rond op een zeilboot: hoe kóm je daarbij?
,,Ik ontdekte dat er een programma bestaat, Masterskip, waarbij je vijf weken lang door de Caraïben zeilt met een groep mensen van jouw leeftijd. Je krijgt aan boord ook les, school gaat gewoon door omdat het deels onder schooltijd is, én je krijgt zeilles. Toen ik dat hoorde was ik meteen verkocht. Ik wil namelijk al heel lang op wereldreis en ben verslaafd aan zeilen.”

Hoe ziet het leven eruit aan boord?
,,We zeilen dus vijf weken lang langs eilanden in de Caraïben. Verder gaan er ook biologie- en wiskundedocenten mee zodat school gewoon door kan gaan aan boord. We hebben zelfs één dag in de week toetsdag. Er is elke dag happy hour, dat betekent dat we een uur lang de hele boot schoonmaken en -schrobben. Tijdens zeilles leer je hoe je moet zeilen op zo’n 40 meter lang schip.”

Met wie ga je op reis?
,,Er gaan zeventien bemanningsleden mee. In totaal zijn we met z’n dertigen, dus ik zit met een grote groep leeftijdsgenoten. Dat wordt wel even wennen, want je hebt weinig eigen ruimte. Je slaapt in een hokje in de muur en hebt alleen een houten kist voor je eigen spullen.”

Lees het gehele artikel op de bron: AD, alleen voor abonnees

EOC
BBZ