Vragen over Nieuwe Vaarbewijzen voor de Binnenvaart

De BBZ heeft vragen gesteld aan het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) over de brief van het CBR aan schippers met vaarbewijzen voor de binnenvaart. De brief heeft betrekking op de verwachtte nieuwe wetgeving voor kwalificatievereisten in de binnenvaart. De brief viel vlak voor de kerstdagen op de mat met instructies voor het inwisselen van oude vaarbewijzen voor nieuwe vaarbewijzen.

Het CBR schrijft onder meer dat men, gerekend vanaf 18 januari 2022, 10 jaar de tijd heeft om het groot vaarbewijs om te wisselen. Uit informatie van de CBR website blijkt dat een groot vaarbewijs behaald na 18 januari pas omgewisseld kan worden na het behalen van een overgangsexamen. Er staat ook dat het zeilbewijs voorlopig in de huidige vorm blijft bestaan.

De Europese Richtlijn is er al maar de omzetting naar Nederlandse wet moet nog gebeuren. Over de omzetting en de ruimte die Nederland heeft voor aanpassingen, zijn we (brancheorganisaties en opleiders) in gesprek met de overheid. De vraag is dan ook waar de instructies van het CBR vandaan komen. Het overgangsexamen was nog niet eerder besproken en komt als een verrassing. Behoud van het zeilbewijs leek de goede kant op te gaan maar was nog niet zeker en gesproken werd ook nog over de eisen aan de opleider van de deksman.