Marker Wadden zakt weg in blubber: ‘Als je slib op slib gooit, blijft het zakken’

De Marker Wadden in het Markermeer verzakken en verdwijnen zonder menselijk ingrijpen onherroepelijk onder water. Dat zegt de gerenommeerde expert prof. dr. ir. Bart Schultz uit Lelystad. Hij noemt het miljoenenproject daarom een ‘totaal onzalig plan’. Volgens Natuurmonumenten is alles onder controle, maar is er wel blijvend onderhoud nodig.

Volgens emeritus hoogleraar prof. dr. ir. Bart Schultz (74) uit Lelystad is hier letterlijk geld in het water gegooid en gaan de eilanden zonder voortdurend menselijk ingrijpen kopje onder.

Totaal onzinnig
Bart Schultz is een internationaal gerespecteerd civiel ingenieur, met een lange loopbaan op diverse fronten in binnen- en buitenland. Zo werkte hij van 1973 tot 1994 voor Rijkswaterstaat en was hij nauw betrokken bij de ontwikkeling van de Markerwaard, de polder die er nooit kwam. Hij vindt de Marker Wadden een totaal onzinnig plan, dat nooit uitgevoerd had moeten worden en voorspelt dat de eilanden kopje onder gaan in het Markermeer of anders alleen met kostbare, terugkerende ophoogacties te redden zijn.

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor, alleen voor abonnees

Afbeelding: Marker Wadden, © WvD

EOC
BBZ