eConowind speelt belangrijke rol in WASP-project

eConowind uit Groningen speelt een belangrijke rol in het Wind Assisted Ship Propulsion (WASP) North Sea Region-programma. Dat programma is door de Europese Unie opgezet om windkracht in de scheepvaart te stimuleren. Er is 5,4 miljoen euro subsidie beschikbaar in het programma dat nog tot eind 2023 loopt. Er nemen 14 partners aan deel, waaronder een aantal universiteiten, maritieme organisaties en reders uit zeven landen. De eerste Ventifoils leveren circa 5% brandstofbesparing op.

Op de website van WASP wordt gesproken over de ‘WASP-vloot’ waaraan drie fabrikanten van ‘windhulpmotoren’ tot nu toe een aandeel leveren. Dat zijn Eco Flettner in het Duitse Leer, het Finse Norsepower en het Nederlandse eConowind. Van de vijf schepen met rotoren en vleugels is eConowind er bij drie betrokken met nog eens twee in voorbereiding.

Brandstofbesparing
Zo is de Ankie van reder Jan van Dam uit Spijk (3600 dwt) sinds februari 2020 onderweg met twee eConowind Ventifoils van 10 meter. Tot nu toe leverden die een brandstofbesparing op van ruim 5%. Er worden voorbereidingen getroffen om de Ventifoils te verlengen naar 13 meter.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer.nl, alleen voor abonnees

Afbeelding: eConowind