‘Iedereen wilde deze zomer zeilen op de Elegant’

De Elegant is een zeegaand zeilschip uit 1889. Eigenaar Herman van Linschoten kijkt terug op een jaar dat ondanks de corona ‘niet eens zo heel slecht was voor de chartervaart.’ Als er nou een sector getroffen is door de corona is het wel de chartervaart. Zou je zeggen. Maar Herman van Linschoten eigenaar en kapitein van het historische zeezeilschip De Elegant heeft een aardig seizoen achter de rug.

‘Het kwam laat op gang, maar toen het eenmaal helemaal open was in juni, leek het wel of iedereen wilde komen zeilen op de Elegant. Je kon merken dat mensen behoefte hadden aan vrijheid, uitgaan en vakantie. In de tijd dat het mocht en kon, hebben de mensen ook alles geboekt wat mogelijk was. Daardoor hebben we in korte tijd heel veel kunnen varen.’

Duitse wateren
E´én kanttekening. De Elegant vaart vooral in buitenlandse wateren met vooral Duitse gasten. En de Duitse overheden, zeker in Oost-Duitse gebieden, waren op bepaalde punten soepeler, zo schetst Van Linschoten. ‘We varen in Zweden, Denemarken, Polen en Duitsland. Collega’s in Nederland hadden veel meer last dan wij.

Lees het gehele artikel in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

BBZ
EOC