Marker Wadden maken chartervaart tot verdienmodel

In een email aan verschillende charterschepen heeft Natuurmonumenten een nieuw systeem van havengelden aangekondigd. Voor een bezoek aan Marker Wadden betaalt elke charter in 2022 vooraf € 300,- per keer. In een online bijeenkomst, over een maand op 20 januari, zal worden uitgelegd hoe zij op deze tarieven-wijziging gekomen zijn.

Het aantal passagiers op zeilende charterschepen variëert van 10 tot 100 personen. Dit voorstel zou voor kleinere schepen een enorme lastenverzwaring gaat betekenen. Een schip met 30 personen betaalde vorig jaar zo’n € 170,- per keer. De grondslag voor het havengeld was bij een kort bezoek € 20,- voor het schip en € 5,- per persoon. Voor grote schepen kan het nieuwe tarief een prijsverlaging betekenen. Bij overnachten betaalde een charterschip tot 25 meter € 25,- en langer dan 25 meter € 50,- plus de gebiedsbijdrage van € 5,- per persoon.

Reeds gedane reserveringen zijn er nauwelijks, maar blijven geldig voor het oude tarief. Nieuwe reserveringen zijn mogelijk vanaf 20 januari 2022.

Tijdens een online Teams bijeenkomst op donderdagavond 20 januari 2022 om 19:00 uur worden de redenen voor de tariefswijziging besproken. Er is na de presentatie gelegenheid om vragen te stellen. Na afloop zal een overzicht van de vernieuwde werkwijze voor charters in 2022 bekend gemaakt worden.

Wil je ook bij deze bijeenkomst aanwezig zijn, geef je dan op bij Gea Otten van Natuurmonumenten: G.Otten@Natuurmonumenten.nl

EOC
BBZ