Nieuw vergunning wordt half 2022 verplicht voor dagtochten in Amsterdam

B & W van Amsterdam willen voor de passagiersvaart op de Amsterdamse wateren een exploitatievergunning invoeren voor dagtochten. Vanwege Corona was dit plan even blijven liggen, maar nu duikt het onderwerp toch weer op.  

Deze verplichting komt met name door het intensiever worden van de beroepsvaart en de toename van passagiersvaart. Dit heeft gevolgen voor de vlotheid en veiligheid op het IJ  en het scheepvaartverkeer. Daarnaast is de overlast toegenomen die omwonenden ondervinden van met name vaartuigen voor dagtochten.

Een dergelijke vergunning moet gaan gelden voor schepen die bedrijfsmatig passagiers vervoeren, zonder overnachting aan boord. Wanneer de gasten ook aan boord slapen is een vergunning niet nodig. Deze vergunningsplicht gaat ook gelden voor schepen die met minder dan 12 personen varen. Alle schepen moeten voor een exploitatievergunning een geldig Certificaat van Onderzoek voor zone 3-wateren te hebben.

De bedoeling is dat deze vergunning wordt ingevoerd halverwege 2022, en het gaat eenmalig € 1.196,80 kosten. Er is nog inspraak mogelijk tot uiterlijk 7 januari. Je kan schriftelijk inspreken op het beleidsvoorstel en de Regeling op de Haven via exploitatievergunningen@portofamsterdam.nl

Meer informatie over het stelsel kan je vinden op de site van de Port of Amsterdam.

Afbeelding: de klipper Avontuur op het IJ, © Danny Reijne

BBZ
EOC