Schippers op zoek naar passende boordzuiveringsinstallaties

Woensdagmorgen 15 december kwam op uitnodiging van schippers en de BBZ een leverancier van boordzuiveringsinstallaties (BZI’s) langs op het MPS Fiep in Amsterdam. Hamann levert compacte BZI’s voor de zeevaart en voor grote jachten.

Er zijn nu zes leveranciers die goedgekeurde BZI’s voor op het binnenwater leveren en alle zes richten zich op de grotere schepen van de Rijn cruisevaart. De bestaande installaties zijn te groot, zowel in capaciteit (de kleinste installaties beginnen vaak bij 6000 of 12000 liter per etmaal), als in fysieke omvang (3 à 4 kubieke meter). De BBZ onderzoekt nu of de fabrikanten te bewegen zijn ook installaties te ontwikkelen voor kleinere schepen maar vier hebben al duidelijk gemaakt dat ze weinig voor onze vloot kunnen betekenen.

HAMANN SUPER MINI PLUS IMO MEPC.159(55) certified sewage treatment plants

De kleine installatie van Hamann zou goed passen voor charterschepen maar is alleen gecertificeerd voor de zeevaart en niet voor op het binnenwater. Hier ligt misschien nog een kans. Hamann gaat nu uitzoeken waar de verschillen in eisen zitten tussen binnenwater- en zee-eisen en bekijkt of hier een oplossing voor de chartervaart zit.