Eerste geautomatiseerde vliegerzeil geïnstalleerd om in 2022 te testen

De eerste installatie van een geautomatiseerd vliegersysteem voor windondersteunde voortstuwing (WASP) op een commercieel schip is onlangs voltooid en de kite begin dit jaar worden getest. Het project wordt uitgevoerd door Airseas, een bedrijf dat is ontwikkeld door Airbus uit de luchtvaartindustrie. De te testen kite is een demonstratieversie van halve grootte van het “Seawing” windzeil dat op trans-Atlantische reizen wordt gebruikt.

Airseas, dat in 2015 werd opgericht als een spin-off van Airbus, wil de luchtvaartervaring en -technologie benutten bij de ontwikkeling van zijn zeilvlieger om hulp te bieden bij de windvoortstuwing van grote commerciële schepen. Het concept vereist dat de volledige versie van de Seawing, een parachute van 1000 m2, kan vliegen op een hoogte van bijna 300 meter en de stabiele wind op grotere hoogte opvangt om de voortstuwing van het schip te ondersteunen.

Montage aan boord van de Ville de Bordeaux

Volgens Airseas zijn de winden op ongeveer 500 voet boven de zeespiegel stabieler en sterker in kracht. Hun eerdere onderzoek toont aan dat de Seawing een trekkracht tot 100 ton zou hebben, wat betekent dat het kan bijdragen aan de voortstuwing van een schip van meer dan 200.000 ton en meer dan 1.000 voet lang. Ze verwachten een brandstofbesparing van gemiddeld 20 procent door inzet van het vliegerzeil.

Het geautomatiseerde windvoortstuwingssysteem werd geïnstalleerd op de 5.200 dwt Ro-Ro Ville de Bordeaux na samenwerking en testen met Bureau Veritas. Het schip vervoert belangrijke vliegtuigonderdelen tussen Frankrijk en de Verenigde Staten, wordt uitgerust met een 500 m2 demonstratieversie van het zeil. Vanaf januari 2022 zullen ze zes maanden proefdraaien tijdens de maandelijkse trans-Atlantische overtochten van het schip.

Het idee van vleugelzeilen werd een aantal jaren terug getest en op de markt gebracht door SkySails. Bij testen vonden zij dat een vleugelzeil per m2 5 tot 25 keer meer vermogen levert dan een gewoon zeil en brandstofbesparingen tot 35 % waren volgens SkySails mogelijk. In 2016 werd het bedrijf echter opgedoekt.

Afbeeldingen: Airseas