Bureau Veritas valideert wind assisted propulsion op 1.800 TEU containerschip

Test-, inspectie- en certificeringsbedrijf Bureau Veritas (BV) heeft een Approval in Principle (AiP) afgeleverd aan Zéphyr & Borée voor zijn eerste open-top 1.800 TEU containerschip, wat de haalbaarheid aantoont van het gebruik van windaangedreven vleugelzeilen op dit type schip .

Het 185 meter lange containerschip is ontworpen met vijf laadruimen. De voortstuwingsmiddelen voldoen aan de Tier III-vereisten van de IMO en het schip is uitgerust met asgeneratoren en een warmteterugwinningssysteem dat het brandstofverbruik minimaliseert. Het voortstuwingssysteem van het schip wordt bijgestaan ​​door acht zeilen van CWS (Computed Wing Sails). Het ontwerp is een dik, asymmetrisch vleugelzeil dat zich automatisch aanpast aan de windomstandigheden voor optimale besparingen..

In de race om hun vloot koolstofarm te maken, onderzoeken veel reders alternatieve voortstuwingsmethoden als een manier om de energie-efficiëntie van hun schepen te verbeteren en hun uitstoot te verminderen. Van de opkomende opties wordt windondersteunde voortstuwing beschouwd als een sterke kandidaat voor het bereiken van een aanzienlijke emissiereductie, met behulp van een gratis, schone en hernieuwbare energiebron die wereldwijd beschikbaar is.

BV was vanaf het prille begin bij het ontwerp betrokken. De belangrijkste ontwerpprincipes werden herzien om de haalbaarheid van het concept te verzekeren en eventuele obstakels te identificeren. De AiP bevestigt dat het ontwerp voldoet aan de meest recente BV-notaties, waaronder NR 206 voor windvoortstuwingssystemen.

“Met deze AiP zijn we verheugd om aan te tonen dat de technologie kan worden toegepast op containerschepen, die 17,5 procent van de wereldwijde vloot (in tonnage) vertegenwoordigen”, aldus de heer Leblanc van Bureau Veritas. “Wij blijven het voortouw nemen bij het ontwikkelen van richtlijnen en kaders voor een veilig en efficiënt gebruik van deze veelbelovende technologie.”