Boot voor asielzoekers meert niet af in Enkhuizen. ’We willen gezinnen en die zijn niet geschikt voor op een boot’

In de haven van Enkhuizen komt geen boot voor asielzoekers te liggen. Dat deelde burgemeester Eduard van Zuijlen maandagavond mee tijdens de commissie bestuur en organisatie. Enkele weken terug kreeg het college van Enkhuizen het verzoek van het Centraal Opvang Asielzoekers COA om een passagiersschip in een van de havens te mogen afmeren voor de opvang van asielzoekers.

De druk op het asielzoekerscentrum in Ter Apel is hoog, de nood groeit, mensen moeten soms op stoelen slapen omdat er geen ruimte voor hen in de reguliere opvang is. Dus werd na overleg met de provincie Noord-Holland ook in de regio West-Friesland aangeklopt. De opvang in deze regio blijft achter. De gemeenten hebben al eerder laten weten geen plekken te hebben.

Toch komt de boot – een van de mogelijkheden voor opvang van het coa – nu ook niet in Enkhuizen, zo is besloten na een gesprek vorige week. Volgens Van Zuijlen heeft Enkhuizen aangegeven zich gastvrij te willen opstellen, maar wel onder voorwaarden. Zo heeft de gemeente middelen noch personeel om het COA bij te staan, mocht de boot met 200 tot 300 asielzoekers in de haven komen te liggen. Het COA zal dus ook handjes moeten leveren.

Bovendien onderstreepte de burgemeester dat Enkhuizen weliswaar zo’n 18.500 inwoners heeft, maar. ’slechts’ 8000 in de binnenstad. ,,Daar moet bij de samenstelling van de mensen die op de boot gaan wonen rekening mee worden gehouden. Dus geen 200 alleenstaande jongemannen, dat kunnen wij niet verkopen richting onze inwoners. We zijn Rotterdam niet. We willen dan wel graag gezinnen.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Afbeelding: een schip voor asielzoekers in 2020 in Groningen

EOC
BBZ