Vrachtvervoer met oude zeilschepen: ‘Er is nog een lange weg te gaan, maar we geloven erin’

Vrijbuiter Zeilen uit Zierikzee onderzoekt de mogelijkheden om vracht te vervoeren met historische zeilschepen. De organisatie wil in combinatie met ecotoerisme een nieuw verdienmodel bieden aan de historische vloot in Zeeland en een bijdrage leveren aan het duurzaam inrichten van korte voedselketens in onze provincie.

“Het is toch gek dat we onze oude schepen behouden hebben, maar ze niet meer gebruiken voor het vervoeren van kleine ladingen vracht. Datgene waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren”, zegt initiatiefnemer Wiebe Radstake. “We kunnen echt niet leven van vrachtvervoer alleen, maar het heeft wel een prachtige voorbeeldfunctie. Mensen kunnen meehelpen met het inladen van de vracht en zien waar spullen vandaan komen. Daar leren ze wat van en dat is een belangrijk doel van het project.”

‘Straks varen we alleen op wind en zon’
Voor de schipper staat duurzaamheid voorop. “We zullen wel groener moeten. Als je nu naar een beurs gaat voor nieuwe binnenschepen is iedereen op zoek naar elektromotoren. Wij stappen volgend jaar ook over. Want je kunt geen groen vervoer doen en dan met rookwolken boven je schip de haven van Goes binnenvaren. Straks varen we alleen op wind en de zon.”

Vrijbuiter Zeilen voert samen met de Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws, het Kenniscentrum Kusttoerisme en Erfgoedkwartiermakers Coöperatie het onderzoek naar de haalbaarheid uit. De provincie Zeeland heeft een subsidie verstrekt van ruim 46.000 euro voor het project dat de naam Zeeuwse Groene compagnie heeft gekregen. Met de subsidie wordt de toeristische, logistieke, educatieve, technische en economische haalbaarheid van de Zeeuwse Groene Compagnie onderzocht.

Lange adem
Het onderzoek naar de haalbaarheid is bijna klaar en wordt begin volgend jaar gepresenteerd. “We hebben al een paar bedrijven aan ons gebonden waar we voor varen, maar dat moet groeien”, zegt Radstake. “We kijken welke bedrijven bij ons passen en bij de sfeer van het schip. Het is een project van lange adem maar wij geloven er in.”

Lees het gehele artikel op de bron: OmroepZeeland

Afbeelding: Wiebe Radstake in gesprek met Omroep Zeeland, still uit video