Plan stroomkabel Schiermonnikoog lijkt vooralsnog van de baan

Het plan voor de aanleg van een stroomkabel dwars door Schiermonnikoog gaat voorlopig in de ijskast, zo schrijft Omrop Fryslân. Het ministerie van Economische Zaken zet er nog niet volledig een streep door, maar kijkt wel naar alternatieven.

Dat staat in een brief van staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius aan de Tweede Kamer. Zij wil een geheel nieuwe procedure beginnen. Er moet dan veel breder worden gekeken naar de laatste ontwikkelingen voor windparken op zee. Bij een eerder bezoek van minister Stef Blok van het ministerie van Economische Zaken aan Schiermonnikoog liet hij al doorschemeren dat er wellicht meer onderzoek nodig is.

‘Bijna geen draagvlak’
Het ministerie schrijft verder in de brief dat er voor het doorkruisen van de Waddenzee ten behoeve van het windpark ten noorden van de eilanden nauwelijks draagvlak is. Bovendien loopt de kabel door kwetsbare natuur- en landbouwgebieden. Daar zit voor de staatssecretaris het grootste dilemma, schrijft ze.

Het ministerie heeft momenteel een sterke voorkeur om de kabel via de oostelijke weg, in de drukke vaargeul, aan te leggen. Daar ligt ook een gasleiding. Die kan in de toekomst worden gebruikt voor het vervoer van waterstof dat in de toekomst mogelijk op zee wordt geproduceerd. De oostelijke route heeft ook de voorkeur van de eilander bevolking en de natuurorganisaties. Een definitieve beslissing is echter nog niet genomen.

BBZ
EOC