Geen betere scheepsromp voor EcoClipper dan die uit 1857

Als iets hard gaat in de energietransitie, dan is het wel de vlucht die ‘Wind-Assisted Ship Propulsion’ (WASP) neemt. Wie het nieuws op dit gebied een beetje volgt vliegen de initiatieven om de oren. Maar in een nichemarkt werkt zeilreder Jorne Langelaan ook nog steeds voortvarend aan de opschaling van de traditionele zeilvaart. En wat blijkt: de clipperromp van Fop Smit uit 1857 is niet te overtreffen.

Paginagroot in de Schuttevaer van deze week

Schepen die duizenden containers moeten vervoeren krijgen in de nabije toekomst rotorzeilen, vleugelzeilen, aerorigs, razeilen en wat niet al. Neerklapbaar, oppompbaar, draaibaar, afzinkbaar; je kunt het zo gek niet verzinnen of het gebeurt. Aan de wereld waar wind altijd al de voornaamste bron van voortstuwing was, gaan die ontwikkelingen niet onopgemerkt voorbij. Op de Enkhuizer Zeevaartschool wordt inmiddels een hele onderwijsmodule gewijd aan WASP, want zowel bij de Grote Zeilvaart als bij de koopvaardij is nieuwe kennis nodig van moderne zeilsystemen, dynamische stabiliteit en dergelijke.

Driemastclipper
Tussen al dat geweld steken uitsluitend door wind voortgedreven vrachtscheepjes als de Tres Hombres, Norderlys en Avontuur maar kleintjes af. Toch zou het een vergissing zijn om de windpioniers van Fair Transport in de hoek van de laatsten der Mohikanen te plaatsen. Want als het goed is, komt binnen afzienbare tijd een volledig nieuwgebouwd – en veel groter – schip bij: de EcoClipper. Jorne Langelaan, één van de ‘Tres Hombres’ waarmee het allemaal begon, zette het plan op de rails om een nieuwe vrachtclipper te bouwen naar het model van de Noach, de snelste Nederlandse driemastclipper ooit. Inmiddels staat zijn business-case als een huis en zitten gerenommeerde partijen op het vinkentouw om te investeren, zo meldt de nieuwbakken CEO van het project.

Lees het gehele artikel van Peter Fokkens in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor leden