IJsselmeervisafslag op Urk draait beter dan ooit

Waar er vorig jaar een omzetrecord van 4,2 miljoen euro was, is de omzet van dit jaar dit bedrag halverwege deze maand al overschreden. Voor het derde jaar op rij stijgt de omzet van de IJsselmeervisafslag, die in tegenstelling tot de Zeevisafslag op het industrieterrein nog in de haven van Urk gevestigd is.

Meer kopers
Dat de IJsselmeersvisafslag betere cijfers dan ooit kan presenteren, komt volgens bedrijfsleider Eef de Vries, werkzaam voor de gemeente Urk, vooral door meer kopers bij veilingen in de banken en stijging van de prijzen door deze toegenomen concurrentie.

,,In het verleden stuurden meerdere bedrijven samen iemand die vis voor ze kocht en een commissie kreeg”, weet De Vries. ,,Nu sturen meer bedrijven zelf mensen om te kopen, mede door de stijgende prijzen en toegenomen vraag. Daardoor komt er meer concurrentie en stijgt de prijs weer. Verschillende zaken hebben invloed op elkaar.”

Meer vis gevangen
Andere belangrijke oorzaak van de stijging is volgens De Vries dat vissers steeds meer wolhandkrabben vangen. ,,Die hadden we een paar jaar terug nog niet en komen steeds meer voor doordat de waterkwaliteit van het IJsselmeer beter is geworden.”

Verrassing
,,Het is lastig om uit te leggen hoe dit kan”, zegt bedrijfsleider De Vries. ,,Het blijft een natuurproduct en de vangst is onvoorspelbaar. Ieder jaar is het een verrassing hoeveel vis er komt en wat de prijs doet. Volgend jaar kan het weer veel minder zijn. Er is veel onzekerheid in de visserijsector, onder meer over de vergunningen en vangstbeperkingen.”

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor

Afbeelding: “Bron: Nederlands Visbureau”, Rob Keeris

EOC
BBZ