Europarlement wil eerder bedreigde aalscholver nu kortwieken

Het Europese Parlement wil korte metten maken met de aalscholver. Van deze tot voor kort bedreigde vogelsoort vliegen er inmiddels 2 miljoen rond in Europa, samen goed voor miljoenen kilo’s gegeten vis. En dat begint zowel de sport- als beroepsvisserij serieus pijn te doen.

Zelden zoveel politieke eensgezindheid: letterlijk de hele visserijcommissie uit het parlement wil dat Brussel de aalscholver per onmiddellijk zijn bedreigde status ontneemt, zodat zijn aantal weer beheersbaar wordt. ,,Ze zijn nu met zo veel dat sommige vissoorten worden bedreigd”, aldus Annie Schreijer-Pierik (CDA). ,,Wij investeren miljoenen in het op peil houden van de visstand, en dan laten we dit gebeuren. Hoe leggen wij dit onze beroepsvissers uit?”

Alleen in het IJsselmeer is de aalscholver al goed voor 6 à 7 ton vis per dag, aldus Schreijer-Pierik, met het Markermeer en de kustwateren erbij gaat het om 9 ton en in heel Europa per jaar om 350.000 ton. ,,Bij ons zijn hele eilanden wit uitgeslagen van de aalscholvers, daar leeft niks meer. Ze dragen niet bij aan de biodiversiteit, ze maken die juist kapot”, aldus de Zweedse Emma Wiesner.

In 2008 had de aalscholver het niet zo breed. De soort dreigde toen uit te sterven en kreeg daarom bescherming. Dat is een megasucces geworden, zeggen Bert-Jan Ruissen (SGP) en Peter van Dalen (ChristenUnie). Maar vandaag is de situatie anders en moet dat beest absoluut weer van die lijst van beschermde soorten af. ,,De moed hebben om een geslaagd project ook weer te beëindigen’’, noemen ze dat.

Lees het gehele artikel op de bron: AD, alleen voor abonnees

Afbeelding: WvD

EOC
BBZ