Havenmeester Klaas Jan houdt van het contact met de bootgasten

‘Zeilen’ gaat op zoek naar de mensen achter de havens, dit keer spreekt Roos Bähr op Ameland met Klaas Jan van der Meij. In 2019 werd hij uitgeroepen tot Havenmeester van het Jaar. Deze enthousiaste havenmeester is (we citeren het juryrapport): “een echt visitekaartje voor Ameland. Je wordt keurig ontvangen en met veel enthousiasme wordt een touwtje aangepakt.” Waarom staat deze rasechte Amelander met zo veel plezier op de haven?

Wat is er leuk aan havenmeester zijn?
“Elke dag is anders. In de zomer maak je lange dagen en is het druk. In de wintermaanden is er het grote onderhoud. We zijn afhankelijk van het weer, de wind en uit welke richting onze gasten komen. Het mooie is dat we in de bescheiden kleine haven erg veel contact met onze gasten kunnen onderhouden. Het begint al bij een belletje vooraf, waarbij we echt schippers over de wantijen heen helpen.”

Wat is er recent aan de haven veranderd?
“De gemeente heeft recent de haven dieper uitgebaggerd. De nieuwe diepte is NAP -3,22. (LAT -1,50). Dit is goed nieuws voor diepgaande zeilschepen, deze blijven nu ook met laag water drijven. En de charterkade is verlengd, hierdoor kunnen er meer charterschepen afmeren. Ook de stroomvoorziening is verbeterd en er is nu zelfs krachtstroom beschikbaar. Daarnaast zijn de steigers voorzien van groene lantaarns. Deze hebben iets minder lichtopbrengst maar zijn wel vogelvriendelijk.”

Lees het gehele artikel op de bron: Zeilen

Afbeelding: i-Marina

EOC
BBZ