Sail on Course vernieuwt het lesprogramma van de Basistraining Zeilvaart

Sail on Course biedt voor de 17e keer een vijfdaagse cursus voor mensen die als maat willen gaan werken in de zeilende chartervaart. Varen vereist kennis van: schip, motoren, instrumenten, vaarwater, navigeren, manoeuvreren en weerkunde. Voor de zeilvaart komt daar nog kennis van tuigage en vaardigheid in omgang met gasten bij. Varen is een vak, en opleiding onmisbaar.

Met de op handen zijnde regelgeving worden nieuwe eisen gesteld aan de bemanning van professioneel varende zeilschepen. De Maat wordt Deksman. Sail on Course speelt hierop in en biedt een vijfdaags programma afgestemd op de Standaarden voor de basisopleiding veiligheid voor deksmannen, zoals vastgelegd in het Besluit CESNI 2021-I-1. Sail on Course houdt daarbij evengoed strak vast aan de vaardigheden karakteristiek voor de zeilvaart zoals zeilbehandeling en begeleiding van gasten.

De zeilvaart van nu onderscheidt zich van alle andere vaart door:

  • aandrijving van het schip door de wind met behulp van zeilen;
  • meesttijds vervoer van mensen in plaats van goederen;
  • en bovenal participatie van gasten in het bemannen van het schip.

Vooral dit laatste vergt uitzonderlijke scherpte en bewustzijn van de vaste bemanning op een zeilschip.

Sail on Course huldigt de visie dat veiligheid begint met vakmanschap en bewustzijn van de bemanning. In de praktijk betekent dat: oefenen met de zeillier, overstag gaan en gijpen; weten hoe je gasten benadert voor een veilige en plezierige samenwerking in het reilen en zeilen van het schip. Voor zowel gasten als bemanning zit de beleving in doen. Conform de nieuwe richtlijnen zijn brandbestrijding, voorkomen van verdrinking en reanimatie in het lesprogramma opgenomen. Rechtsaansprakelijkheid en arbeidsverhoudingen komen eveneens aan bod.

Sail on Course werkt voor een professionele uitvoering van het lesprogramma samen met: Mevrouw Mr. Ynke Ooijkaas, de Maritieme Academie Harlingen en de tjalk Res Nova.

Welkom in de professionele Zeilvaart.
Basistraining Zeilvaart 2022 zondagavond 27 maart t/m vrijdag 1 april begin middag. Er kunnen maximaal 12 deelnemers mee doen.
Prijs € 695,- p.p., inclusief overnachtingen, maaltijden en BTW, exclusief drankjes.

Het volledige programma en meer info is te vinden op de website: www.sailoncourse.nl. Aanmelden kan op de site of via: lok@sailoncourse.nl

Voor meer info bel of mail je met:
Janny van der Klooster 06 50562788 jannetjek@hotmail.com
Peter Lock 06 10607833 lockpw@gmail.com.

Foto: Janny van der Klooster